FRANKRIKE
EU SYNAR BUDGETEFFEKT AV MINIMILÖN I VÅR - SCHINAS (Direkt)

2018-12-11 16:19

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen kommer inte att bedöma effekten av höjd minimilön på Frankrikes budgetunderskott förrän i vår.

Det sade EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas vid en presskonferens på tisdagen.

Enligt olika beräkningar kommer president Emmanuel Macrons löfte på måndagskvällen att höja minimilönen kosta franska staten omkring 10 miljarder euro.

Enligt uppgift skulle budgetunderskottet då höjas till 3,5 procent om inga kompensatoriska åtgärder vidtas, alltså klart över stabilitetspaktens 3-procentsgräns.

"Vi har en väletablerad process för att övervaka medlemsländernas budgetpolitik. Kommissionen har antagit sin ståndpunkt om den franska budgetpropositionen för nästa år", sade Margaritis Schinas.

"Effekten av den slutliga budgeten som kommer ut av parlamentets behandling kommer att bedömas i vår då vi publicerar vår ekonomiska prognos", fortsatte han.

Italienska bedömare har spekulerat i att pressen från kommissionen mot Italiens budgetunderskott kommer att minska om Frankrike bryter 3-procentsgränsen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte träffar kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på onsdag för att fortsätta diskussionerna om det italienska budgetunderskottet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -