MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2018-11-16 13:27

MÅNDAG DEN 19 NOVEMBER

======================

kl 9.30: SCB: bostadsbyggande 3 kv

Alla bedömare är överens om att ett minskat bostadsbyggande kommer att påverka den svenska tillväxten negativt - frågan är hur mycket byggandet kommer att sjunka.

Under det första halvåret sjönk antalet påbörjade bostäder med cirka 10% jämfört med i fjol, den första nedgången under 1H sedan 2012. Främst är det byggandet av flerfamiljshus som viker. Under det tredje kvartalet har bostadsutvecklare rapporterat en fortsatt nedgång i såväl försäljning som startade bostäder, jämfört med samma period i fjol.

Danske Bank pekar i ett marknadsbrev på att bygglov, en ledande indikator för påbörjade bostäder, fallit med runt 50% sedan början av 2017 samtidigt som bostadsutvecklarna dragit hårt i handbromsen, vilket talar för en fortsatt nedgång för bostadsbyggandet.

"Fallande bostadsbyggande kommer även fortsättningsvis att vara ett primärt makroekonomiskt tema under 2019", skriver banken.

Eftersom det råder en lång eftersläpning i kommunernas rapportering till SCB räknar SCB upp byggstatistiken med hur eftersläpningen sett ut historiskt, vilket gör statistiken mer osäker.

TISDAG DEN 20 NOVEMBER

======================

kl 14.30: USA: bostadsbyggande oktober

Bostadsbyggandet i USA har varit svagt på sistone, med ett fall på 5,3% m/m förra månaden. Delvis förklaras det av störningar till följd av orkanen Florence, men det finns också mer underliggande motvindar i form av högre räntor, en svag produktivitetsutveckling och dyrare byggkostnader. De ledande byggloven har sjunkit två månader i rad.

ONSDAG DEN 21 NOVEMBER

======================

kl 9.30: Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport

Det är nog en lågoddsare att Riksbanken i årets andra finansiella stabilitetsrapport återigen kommer att peka ut hushållens skulder som den största risken för svensk ekonomi. Med en första räntehöjning tydligt flaggad kanske Riksbanken kan säga något om den brännheta frågan hur många räntehöjningar från just Riksbanken som de svenska hushållen klarar. Riksbankschef Stefan Ingves påpekade häromveckan att om Riksbanken får rätt i sina prognoser kommer bolåneräntorna att fördubblas om några år, men få andra bedömare tror att räntorna kommer att höjas så mycket.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor oktober

Efter två månader med uppgångar väntas orderingången på varaktiga varor åter ha vänt nedåt i oktober. Enligt Reuters prognos väntar analytiker en nedgång med 1,8%, men om transporter räknas bort ser de en ökning med 0,2%.

I september steg orderingången oväntat med 0,8% (senare reviderat till +0,7), istället för att sjunka med 1,0% som analytikerna hade räknat med. Ex transport kom dock in svagare än väntat och steg bara med 0,1% istället för en väntad uppgång med 0,5%.

TORSDAG DEN 22 NOVEMBER

=======================

kl 0.30: Japan: KPI oktober

Nationella KPI liksom kärn-KPI (exklusive färska livsmedel) har segat sig upp från 0,7% i maj till 1,2 respektive 1,0% i september.

Nu i oktober ligger förväntningarna för kärn-KPI på 1,0%, enligt Reuters

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, konstaterade att nyligen att inflationsförväntningarna inte stiger utan förblir relativt dämpade, samtidigt som det uppåtgående momentumet i inflationen kvarstår. Den "stora bilden" vad gäller prisutvecklingen har inte ändrats.

Riksdagen: Annie Lööf redovisar resultat av sonderingsrunda till talmannen

Sista dagen för Centerledaren att återrapportera till talmannen. Genom att fokusera på sakpolitik i stället för frågan vem som ska vara statsminister hoppas hon kunna dyrka upp de låsta positionerna i regeringsfrågan. Allmänt anses hon ha små chanser till något genombrott. Skulle hon ändå se öppningar kan hon begära ytterligare sonderingstid från talmannen.

FREDAG DEN 23 NOVEMBER

======================

kl 10.00: EMU: Markit PMI (prel) november

Väntas ha fortsatt nedåt för fjärde månaden i följd, om än marginellt.

Det kombinerade PMI-indexet väntas sjunka till 52,9 i november, från 53,1 i oktober.

Industri-PMI väntas sjunka till 51,9 från 52,0, medan tjänste-PMI spås sjunka till 53,5 från 53,7 i oktober.

Commerzbank är dock mer pessimistiska än konsensus och tror att industri-PMI sjunker till 51,5 och tjänste-PMI till 53,0.

Fortsatt ligger samtliga index över det viktiga 50-strecket som signalerar expansion.

SÖNDAG DEN 25 NOVEMBER

======================

EU: extra toppmöte om brexitavtalet

EU håller ett extra toppmöte för att godkänna Storbritanniens utträdesavtal ur EU. Det råder dock stora osäkerheter på den brittiska sidan, både om avtalet kommer att godkännas av parlamentet och om premiärminister Theresa Mays politiska framtid.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -