INTRUM
INTESA-AFFÄR KOMMER BIDRA TILL ATT 2020-MÅL NÅS - VD (Direkt)

2018-10-26 10:38

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Intrums storaffär med den italienska banken Intesa Sanpaolo kommer att vara starkt bidragande till att Intrum ska nå målen för 2020.

Det sade vd:n Mikael Ericson under fredagsförmiddagens rapportpresentation.

Bolaget siktar på att höja vinsten per aktie till cirka 35 kronor för helåret 2020. Under årets nio första månader har vinsten per aktie från kärnverksamheten varit 11:12 kronor. Under 2017 var vinsten per aktie proforma knappt 15 kronor (mot dryga 20 kronor under 2016). Bolaget slogs under mitten av 2017 samman med Lindorff och arbetar på att utvinna synergier från den sammanslagningen.

I spåren av den stora italienska affären kommer nettoskulden att öka till mellan 4,1 och 4,3 gånger av så kallat cash-ebitda vid stundande årsskifte då affären ger upphov till skulder på omkring 5 miljarder kronor men utan att portföljen ger något bidrag till detta årets resultat.

Bolaget står fast vid att dra ned denna lånerelation till spannet 2,5-3,5 gånger till slutet av 2020.

Enligt Mikael Ericson skulle bolaget väldigt gärna också göra fler liknande affärer.

"Intesa har triggat fler liknande samtal med banker i södra Europa", sade han vidare.

Intesa-affären förväntas bidra med 80 miljoner euro i kassaflöde samt 160 miljoner euro i positiv påverkan till rörelseresultatet under 2020.

"Kassaflödena från Intesa förväntas toppa under 2022 på 250 miljoner euro", framhöll finanschefen Danko Maras.

Intrums bedömningar är bland annat baserade på den bankfinansiering som bolaget säkrat för det samriskbolag som skapas i spåren av affären. Skulderna inom detta bolag kommer att hamna utanför Intrums balansräkning, hette det vidare.

Rörande den politiska oron i Italien påpekade Mikael Ericson att landet har haft över 70 olika regeringar under efterkrigstiden. Han bedömer samtidigt att alla olika berörda intressenter eftersträvar att hantera situationen med dåliga lån inom det italienska banksystemet.

I det tredje kvartalet hade Intrum engångsposter om 257 miljoner kronor i rörelseresultatet som, justerat för dessa, var 1.095 miljoner kronor (999). Inte minst har Intesa-affären inneburit transaktionskostnader som inte återkommer, sade vd:n.

Skulle någon annan likande affär göras kommer dock en sådan ge upphov till dylika kostnader, medgav han.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -