FIM Sahara A
FIM Sahara A backade 2,2 procent i september, Kenya och Egypten svaga marknader (Finwire)

2018-10-24 07:38
FIM Sahara A backade med 2,2 procent i september, vilket innebär att fonden tappat 0,4 procent sedan årets början.

De bästa investeringarna i portföljen under månaden var bankerna i Oman och Saudiarabien som reagerade positivt när priset på brent-olja steg till över 80 dollar fatet.

Månaden var relativt svag i Kenya och Egypten. I Kenya avvecklades inte bankernas räntetak och mobiloperatören Safaricom var utsatt för tryck till följd av nya skatter.

"Ekonomin har dock återhämtat sig från utmaningarna under fjolåret, och resultattillväxten borde vara relativt stark", skriver förvaltaren Hertta Alava som pekar på att skrinlagda räntesänkningar som en följd av valutaturbulens på tillväxtmarknaderna har belastat börsen.

"Egyptens bytesbalans har dock förbättrats med fart till följd av den ökande turismen, och därför anser vi att valutan inte är utsatt för något större tryck", skriver hon vidare.

Den sydafrikanska randen stärktes i slutet av månaden, vilket ofta varit en bra indikator för en vändpunkt på tillväxtmarknaderna, avslutar förvaltaren månadskommentaren.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -