STORBRIT
BACKSTOP, EU-DOMSTOLEN ÄNNU STÖTESTENAR FÖR BREXIT (Direkt)

2018-10-15 13:22

BRYSSEL (Direkt) Frågan om den irländska gränsen är den viktigaste, men inte den enda återstående frågan att lösa i brexitförhandlingarna.

Storbritannien och EU27 är fortfarande oense om EU-domstolens roll för att kontrollera efterlevnaden av avtalet. Likaså är de inte överens om geografiska indikatorer (GI) - varumärkesskydd för regionala produkter, som parmaskinka.

Det uppgav EU-källor på måndagen efter att förhandlingarna körde fast på söndagen.

Eftersom inga ytterligare förhandlingar planeras före EU-toppmötet om brexit på onsdag kväll väntas de 27 EU-ledarna säga att "avgörande framsteg" inte har uppnåtts, uppgav EU-källor.

Därmed kommer inte något extra toppmöte utlysas för den 17-18 november för slutförhandlingar om utträdesavtalet.

Kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas ville på måndagen inte utveckla uttalandet om läget i förhandlingarna som chefsförhandlare Michel Barnier twittrade på söndagen.

Den avgörande frågan är reservlösningen (backstop) för att undvika kontroller vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

Storbritannien har backat från en tidigare överenskommelse om att Nordirland ska ingå i EU:s tullunion och Nordirlands regelverk anpassas tillräckligt för att varor ska kunna röra sig över gränsen.

Det nordirländska stödpartiet till regeringen DUP vill inte att Nordirland behandlas annorlunda än övriga Storbritannien.

Den brittiska regeringen föreslog i stället att hela landet ska ingå i EU:s tullunion under en begränsad tid.

EU27 kan inte acceptera det, dels för att EU vill ha en permanent lösning och att deltagande i en tullunion bara kan förhandlas i de senare förhandlingarna om den framtida relationen. Vissa utfästelser kan dock göras nu, uppgav EU-källor.

Michel Barnier informerade de 27 EU-ländernas EU-ambassadörer på söndagskvällen. Han kommer att göra samma sak vid EU-ministrarnas möte på tisdag eftermiddag och EU-toppmötet på onsdag kväll.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -