TOBII
GENOMBROTTSORDER VR, INTÄKTER ÖKAR GRADVIS 2019-21 - VD (Direkt)

2018-10-08 11:37

STOCKHOLM (Direkt) Ögonsensorbolaget Tobii räknar med att det avtal med en "stor" tillverkare av VR-headsets som bolaget tecknat kommer att ge intäkter från nästa år.

"Vi tror på successivt växande intäkter, med ganska modesta intäkter under 2019 som sedan ökar till mer betydande nivåer 2020 och 2021", säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt efter att avtalet med den icke namngivna kunden offentliggjorts.

När kan leveranserna börja ske 2019, under första eller andra halvåret?

"Det kan bli under första halvåret", säger han.

Henrik Eskilsson kallar avtalet för en "tydlig och viktig milstolpe" för att etablera eyetracking som en grundläggande VR-teknik.

Tobii har sedan tidigare avtal med andra kunder och partners kring VR i olika faser i projekten.

"Det här är vårt första produktleveransavtal med en av de ledande, etablerade tillverkarna av VR-headset", säger Henrik Eskilsson.

Ett av de tidigare VR-projekten som är offentliggjort är Tobiis samarbete med Star VR, där Tobiis eyetracking kommer att vara integrerad i Starbreezedelägda Star VR:s headset StarVR One, som visades upp i augusti i år.

"Teknikmässigt så har StarVR en väldigt spännande och avancerad teknik i sitt headset, men det är ju en ny aktör i marknaden."

Utvecklingen inom VR och AR löper i linje med hur Tobii tidigare har kommunicerat marknadsutvecklingen kring Tobii Tech och kring VR specifikt, enligt Tobii-chefen.

Tobii står fast vid det finansiella delmålet om att affärsområdet Tobii Tech, som är inriktat på eyetracking-teknologi till högvolymkunder inom bland annat datorer, ska nå lönsamhet under 2021.

Henrik Eskilsson upprepar också bedömningen som han gjorde i samband med halvårsrapporten i juli i år om att Tobii Techs kostnadsbas under andra halvåret 2018 kommer att ligga ungefär på samma nivå som den gjorde under andra kvartalet.

Gäller det även efter det här VR-avtalet?

"Det är precis som vi sade då. Vi har nu byggt upp en stark organisation med god förmåga att leverera till flera kunder i det här marknadssegmentet, vilket gör att kostnadsmassan ligger på ungefär rätt nivå. Framöver ser vi ingen större justering i kostnadsnivån med den plan vi exekverar på", säger han.

Tobii fortsätter också att föra dialoger med ett antal andra VR- och AR-kunder, men dessa diskussioner är svåra att kommentera enligt Henrik Eskilsson.

Tror du att ni tecknar något till VR-avtal i år?

"Det är möjligt."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -