DRAGHI
SPÅR RELATIVT KRAFTFULL ÖKNING UNDERLIGGANDE INFLATION (Direkt)

2018-09-24 15:11

STOCKHOLM (Direkt) Den nya information som tillkommit sedan besöket i juli bekräftar i stort sett en brett baserad expansion i euroområdets ekonomi.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentets ekonomiska utskott på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

Trots viss dämpning efter den starka tillväxtutvecklingen under 2017 så fortsätter ekonomin att visa höga nivåer av kapacitetsutnyttjande och arbetsmarknaderna stramas åt med tecken på arbetskraftsbrist i vissa länder och sektorer.

"Med anledning av den förbättrade arbetsmarknaden och de övergripande förhållandena så växer hushållens disponibla inkomster i euroområdet för närvarande i den högsta takten som observerats de senaste tio åren", sade han.

Riskerna mot euroområdets utsikter kan fortfarande balanseras som i stort sett balanserade, även om hotet från protektionism, sårbarheter på tillväxtmarknader och volatila finansmarknader har blivit mer uttalade på senare tid. Finanspolitiken i flera euroländer kan också vara mindre neutral än vi räknade med för en tid sedan.

Inflationen är fortsatt något högre än under årets första månader vilket speglar den starka uppgången i oljepriserna.

Måtten på underliggande inflation är fortsatt generellt dämpade men har ökat från tidigare lägstanivåer då det inhemska pristrycket stärks och breddas.

"Underliggande inflationen väntas öka ytterligare de kommande månaderna då den stramare arbetsmarknaden pressar upp lönetillväxten", sade han.

HIKP-inflationen väntas ligga omkring nuvarande nivåer under en tid framöver och väntas nå 1,7 procent mellan nu och 2020. Stabiliteten döljer ett lägre bidrag från icke-kärnkomponenter och en "relativt kraftfull uppgång i underliggande inflation", sade ECB-chefen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -