EU
MALMSTRÖM FÖRESLÅR REFORMER FÖR ATT RÄDDA WTO (Direkt)

2018-09-18 13:03

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen föreslår en reform av Världshandelsorganisationen WTO för att organisationen ska kunna fortsätta att fungera.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens på tisdagen.

"WTO-systemet håller sakta på att köra fast. Det upplever sannolikt sin djupaste kris någonsin", sade hon.

Det mest akuta området är tvistelösningen, där USA blockerar utnämningen av nya domare till appellationsdomstolen. Snart finns inte tillräckligt många för att fälla utslag.

Cecilia Malmström sade att hon hoppas att kommissionens förslag kan avhjälpa en del av USA:s klagomål mot appellationsdomstolen, som transparens. Men domstolen måste fungera.

"Vi reformerar inte WTO för att behaga USA", sade hon.

Andra områden som behöver reformeras är WTO:s regler. I vissa fall är reglerna föråldrade. Det gäller subsidier och tvingande tekniköverföring. I andra fall saknas regler helt. E-handel omfattas inte alls eftersom det inte fanns när reglerna skrevs.

Ett tredje område är att WTO:s krav på enhällighet bland alla 164 medlemmar sinkar framsteg. Kommissionen föreslår att ett mindre antal länder ska kunna gå fram inom specifika områden i plurilaterala samarbeten.

Ett fjärde området för reform är WTO:s roll som övervakare att reglerna efterlevs. Cecilia Malmström förespråkade att sanktioner införs mot länder som inte följer reglerna.

Cecilia Malmström sade att USA är engagerat i reformen, men att inga framsteg hade gjorts beträffande appellationsdomstolen.

Kina är en annan nyckelspelarna. För närvarande utnyttjar Kina många av de brister som EU och USA tycker att WTO-systemet har. Förändringar väntas då bli till Kinas nackdel.

"Givetvis måste vi ha med Kina på reformerna. Kina är beredd att diskutera reformer. Men det kommer förstås inte att bli lätt", sade Cecilia Malmström.

Om USA:s nya tullar mot Kina sade hon att EU håller med USA om vissa klagomål mot Kina, men tycker inte om USA:s metoder.

"Handelskrig är inte bra och inte lätta att vinna", sade handelskommissionären.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -