Blackrock
Blackrock ser inte ny kris bli lika stor som finanskrisen, varnar ändå för en rad välbekanta risker (Finwire)

2018-09-18 14:39
Amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock och dess chefsstrateg Richard Turnill har i sin senaste veckokommentar valt att ta fokus på riskerna kring en potentiell ekonomisk kris.

Kortfattat handlar det om att Turnill inte ser den nya krisen få samma magnitud liknande den för tio år sedan. Med detta sagt råds investerare ändå att hålla ett öga på ett par nya så väl som välbekanta risker.

Riskerna är bland annat USA:s stigande offentliga skuld, som är högre idag jämfört med finanskrisen, samt den högre skuldsättningen med icke-finansiella företag.

Hos Kina spökar höga skulder inom näringslivet och opak belåning, vilket alltihop utgör en finansiell sårbarhet.

Slutligen på global nivå är det svårt att se samma samordnade aktioner bli vidtagna idag som under 2008. Förklaringen ligger i dagens trender mot nationalism och populism.

Investerarna får därför rådet att skaffa sig en motståndskraftig portfölj, men Turnill behåller ändå en preferens för aktier eftersom man kompenseras där med stadig tillväxt och starka företagsintäkter.

Som brukligt presenterar Blackrock även en tremånadersprognos för en rad olika tillgångsslag.

Man behåller övervikt på amerikanska aktier, neutral för japanska aktier och undervikt på europeiska. Man behåller även undervikt för amerikanska statsobligationer och europeiska ränteprodukter.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

BlackRock - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -