Ålandsbanken Sverige Aktie Placeringsfond (SEK )
Ålandsbanken Sverige Aktie steg 3,8 procent i augusti, Stora Enso och Holmen bidragsgivare (Finwire)

2018-09-18 13:43
Ålandsbanken Sverige Aktie Placeringsfond (SEK) steg med 3,8 procent i augusti, samtidigt som dess jämförelseindex ökade 3,2 procent. Fonden har sedan årsskiftet stigit med 4,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den globala konjunkturen är stark.

"Våren präglades av positiva ekonomiska data, men under tidiga sommarmånader kunde vi observera en viss avmattning i ledande indikatorer. Däremot pekar augustidata mot att den begynnande tendensen till inbromsning inte har fullföljts", skriver förvaltarteamet.

Den positiva utvecklingen på Stockholmsbörsen fortsatte under augusti med en uppgång på drygt 3 procent för månaden. Uppgången omfattade i stort sett samtliga sektorer.

De största bidragen för fondens del kom från basindustri, där Stora Enso och Holmen steg efter en fortsatt positiv utveckling för produktpriserna. Även kronförsvagningen under månaden påverkade innehaven positivt.

Negativa bidrag kom istället i första hand från undervikterna i Ericsson, Assa Abloy och Sobi.

De största innehaven per utgången av månaden var Investor, Volvo och Nordea med portföljvikterna 8,5, 8,2 respektive 8,0 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -