Ålandsbanken Europe Value
Ålandsbanken Europe Value steg 1,4 procent i augusti, ser mycket låg värdering för finanssektorn (Finwire)

2018-09-18 14:21
Ålandsbanken Europe Valiue, som är en aktivt förvaltad fond som placerar på de europeiska aktiemarknaderna, steg med 1,4 procent i augusti, samtidigt som dess jämförelseindex ökade 1,1 procent. Fonden har sedan årsskiftet stigit med 3,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att euroområdet var det stora positiva konjunkturella utropstecknet under 2017 men utvecklingen under första halvåret 2018 var en besvikelse. Under senare tid noterar man dock en viss stabilisering i synen på Europas ekonomi, i takt med att marknadens förväntningar justerats ned samtidigt som inkommande data landar mer i linje med förväntansbilden.

Nedgången i Europa drevs under månaden av Telekom, följt av en svag utveckling för Finans, Energi och Material. Inom dessa grupper klarade sig fondens bolagsval däremot relativt bra vilket bidrog till månadens överavkastning.

Bland positiva bidragsgivare märktes adidas, Investor och Nestle. Detta medan Siemens, BNP Paribas och Banco Santander tyngde.

Handelskonflikterna mellan USA och övriga världen betraktas dock alltjämt vara ett orosmoment, samtidigt som stora delar av den cykliska industrin verkar diskontera ett svagt konjunkturförlopp. Förvaltarteamet bedömer dock att värderingen av finansiella företag framstår alltjämt som mycket låg givet deras konjunkturscenario.

De största innehaven per utgången av månaden var Nestle, Investor och Shell med portföljvikterna 3,8, 3,6 respektive 3,6 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -