BOMARKNAD
FÖRSLAG OM ÖKA KRAVEN PÅ KOMMUNERNA - EKOT (Direkt)

2018-08-21 08:22

STOCKHOLM (Direkt) Kommuner ska kunna bötfällas om de inte garanterar att också de med lägre inkomster ska kunna erbjudas en bostad.

Det är ett av förslagen som delegation Bostad 2030, på uppdrag av Hyresgästföreningen, tagit fram om bostadspolitiken, rapporterar Sveriges Radios Ekot-redaktion. Förslagen ska presenteras senare på tisdagen.

"I första hand ska man införa en sanktionsmöjlighet när det gäller att utforma ett bostadsförsörjningsprogram som syftar till att åstadkomma bostäder också för dem med låga inkomster", säger Anders Sundström, tidigare socialdemokratisk politiker och ordförande i Bostad 2030.

Han säger att storleken på bötesbeloppen inte är preciserat, men att böter i sig kan påverka klimatet i den kommunen.

Bland övriga förslag finns en ny finansieringsform av bostadsbyggandet och förslag för att pressa byggkostnaderna. Kommunerna ska också i vissa fall inte kunna sälja mark till det fulla marknadsvärdet.

"Det finns säkert områden där man kan ta ut maximala priser. Men de ska också ha en skyldighet att det kommer fram bostäder för de som inte har råd att köpa de dyraste bostäderna", säger Anders Sundström.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -