Aktie-Ansvar Trendhedge
Aktie-Ansvar Trendhedge steg med 1,4 procent i juli, centralbanker i fokus (Finwire)

2018-08-21 08:42
Aktie-Ansvar Trendhedge, som är en systematisk trendföljande hedgefond, steg med 1,4 procent under juli, vilket innebär att fonden backat med 4,6 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

I en marknadskommentar skriver ansvarig förvaltare Martin Estlander med team att månaden kännetecknades av att investerare försökte estimera sannolikheten av att ett fullblåst handelskrig skulle bryta ut. Marknader globalt handlades följaktligen inom ett brett handelsintervall utan tydlig riktning åt någondera hållet.

Aktier slutade månaden något upp, priset på råvaror sjönk och det samma gällde räntor.
Marknaden präglades av att USA och Kina försökte återuppta en dialog för att undvika ett handelskrig. Förhandlingar har stått och stampat på stället i många veckor då bägge sidorna vägrat att ge efter, skriver förvaltarteamet.

Centralbankerna var återigen i fokus under månaden där den japanska yenen försvagades och obligationsräntor efter att den japanska centralbanken signalerat att räntorna kommer att förbli låga under en längre period. I USA tog Federal Reserve en helt annan riktning.

"Den globala tillväxten verkar vara avtagande, men Fed är alltmer ovillig att hålla sig från fortsatta räntehöjningar. Arbetslösheten faller, lönerna ökar och inflationen stiger. Således är det troligt att US-dollarn kommer att förstärkas och kombinationen av stigande räntor och en starkare dollar är negativ speciellt för tillväxtmarknader, vilket även kan ses i den dåliga utvecklingen inom dessa marknader under 2018", skriver fondteamet.

Förvaltarna uttrycker förvåning över hur lugna marknadsrörelserna varit med tanke på det nuvarande makrolandskapet. Man menar samtidigt att högre räntor, som kommer från en åtstramning av den finanspolitiska stimulansen drivet av högre inflation i en ekonomi som rullar på med full sysselsättning, utgör en verklig risk för aktier.

"De riskjusterade utsikterna för aktier har försämrats, i synnerhet i de icke-amerikanska ekonomierna som är mindre beredda på högre räntor", skriver fondteamet avslutningsvis.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -