POLITIK
OPINIONSMÄTNINGAR VISAR SD KAN BLI STÖRST - ÅKESSON (Direkt)

2018-08-17 14:54

STOCKHOLM (Direkt) Sverigedemokraterna siktar på att bli riksdagens största parti och tror att möjligheten är inom räckhåll. Mycket hänger på hur partiet lyckas hantera den nya situationen där de "inte bara sticker ut, utan också måste ta ansvar".

Det säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför riksdagsvalet.

"Jag tror att vi kan bli största partiet. Blir vi det inte i det här valet så tror jag vi har stora möjligheter att bli det nästa gång", säger Jimmie Åkesson.

Han lyfter fram den historiska erfarenheten av att partiet underskattas i opinionsundersökningarna.

"Diskrepansen mellan de olika instituten är väldigt stor, från 19-20 procent till 28 procent. Någonstans mittemellan ligger väl sanningen. De institut som historiskt har mätt oss bäst, där ligger vi också högst", säger han.

Han själv har höga förväntningar på valresultatet och dessa finns också inom partiet, men samtidigt betonar han att det inte är en naturlag att partiet ska dubblas i varje val.

Åkesson konstaterar att partiet nu måste bredda sin politik och att det också måste finnas en bredd i åsikter i hela rörelsen, något som är nytt för partiet.

"Vi har ju varit det här lilla partiet som växt på vår kaxighet och på att vi sticker ut. Nu är det en annan situation där vi ska fortsätta att sticka ut men också måste vara med och ta ansvar. Det är en svår balansgång", säger han.

Partiledaren tycker dock inte det är något problem att bredda politiken, det är något de "gjort varje dag" under de åtta år partiet suttit i riksdagen. Samtidigt är det många väljare som fortfarande har bilden av att partiet bara pratar om invandringspolitik, men han tror att detta är övergående.

"Vårt långsiktiga mål är att bli statsbärande, så som Socialdemokraterna har varit under 1900-talet, och jag tror det är fullt möjligt men mycket avgörs ju nu av vår förmåga att hantera den här nya situationen. Det är klart vi vill sitta i regering redan nu, men det är inget som tyder på att det ska bli så nu. Det är heller inte det viktigaste för oss", säger han.

Åkesson konstaterar att deras främsta profilfråga, invandringen, fortfarande är den viktigaste för väljarna, samtidigt som två andra viktiga frågor för partiet - trygghetsfrågorna och vård-, hälso- och sjukvården - också ligger högt upp på listor över frågor som väljarna rankar högst.

Däremot är väljarintresset lågt för EU-frågor och partiledaren flaggar för att kravet på en ny folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap inte kommer att drivas så hårt i den här valrörelsen.

"Det är ju en uppfattning vi har, men man får hålla sig till verkligheten och förstå att det är ju bara vi som vill det. Hamnar man i förhandlingar med någon annan så kan jag kanske inte kräva just det", säger han och tillägger att SD får försöka att på andra sätt övertyga de andra partierna om att deras linje är den rimliga.

Det kommer ju ett val till Europaparlamentet nästa år, då lever EU-debatten upp och det är då det går att driva den frågan på ett vettigt sätt, enligt partiledaren.

På en fråga hur ett litet, mycket exportberoende land som Sverige, där 70 procent av exporten går till EU:s inre marknad, skulle gynnas av en Swexit svarar Jimmie Åkesson att han "inte har några problem med den inre marknaden i form av handelssamarbete".

"Att EU-eliten vill statuera exempel och straffa Storbritannien är jag inte förvånad över", säger han.

Den bästa lösning han sett "än så länge" är den schweiziska modellen, att stå utanför unionen men ha tillgång till den inre marknaden och sluta "mer symmetriska avtal".

"Det är en sådan variant jag skulle vilja se om jag fick bestämma helt själv", säger Åkesson.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -