SKAGEN Kon-Tiki
-0,9% i juli, kalibrerat portföljvikter (Direkt)

2018-08-15 13:21

Uppdragsartikel - finansierad av SKAGEN Fonder.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Tillväxtmarknader fortsatte prestera sämre än utvecklade dito i juli, då hotet om ett globalt handelskrig och efterdyningarna av en inbromsning i Kina påverkade investerares riskaptit negativt.

Det skriver tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tikis förvaltare Cathrine Gether och Fredrik Bjelland i en månadsrapport.

Fonden noterade en nedgång om 0,9 procent i basvalutan norska kronor i juli, vilket var svagare än dess jämförelseindex (MSCI EM NR USD), som steg 2,2 procent omräknat i norska kronor. Sedan årsskiftet är fondens avkastning -10,5 procent per den 31 juli, medan jämförelseindex är -5,0 procent. Mätt i svenska kronor var fondens utveckling -2,6 procent i juli och sedan årsskiftet noteras en nedgång om 3,6 procent.

SKAGEN Kon-Tikis bästa respektive sämsta avkastningsbidrag i juli. (Källa: SKAGEN Fonder)

I Turkiet fortsatte en ökad politisk risk att sätta press på liran under månaden, vilket påverkade SKAGEN Kon-Tikis innehav i Sabanci and Anadolu Grubu negativt, skriver förvaltarna.

China Shineway Pharma föll brant i juli, efter en stegring om över 100 procent från årsskiftet fram till utgången av juni. Enligt förvaltarna går nedgången att härleda till en uppdagad vaccinskandal i Kina där produktionsdata falsifierats, vilket lagt sordin på hälsovårdsaktier i landet. Portföljteamet ser nedgången i China Shineway Pharma som obefogad och förväntar sig att bolaget levererar en vinsttillväxt om över 40 procent under 2018.

Bättre utveckling hade det brasilianska detaljhandelsinnehavet CBD, som presenterade starka resultat inklusive en accelererande försäljningstillväxt, uppger förvaltarna.

Även State Bank of India hade en stark utveckling i juli, till följd av förväntningar om en upprensning av bolagets balansräkning, skriver förvaltarduon.

Gällande portföljförändringar skriver Cathrine Gether och Fredrik Bjelland att inga nya positioner togs och att inga befintliga avslutades under månaden, men att fonden utförde selektiva justeringar av portföljvikterna.

Som ett resultat av de justeringarna ser förvaltarna en uppsida om 45 procent för portföljen, som uppges handlas kring ett p/e-tal på 8 för 2019 års vinster samt 1 gånger det bokförda värdet.

SKAGEN Kon-Tikis tio största innehav per den 31 juli. (Källa: SKAGEN Fonder)

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


SKAGEN Kon-Tiki - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -