RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET TAPPAR MOT STARK DOLLAR INFÖR BOE-BESKED (Direkt)

2018-08-02 10:02

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor noterar endast blygsamma rörelser i förmiddagens handel på torsdagen, euron handlas däremot tydligt svagare mot dollarn än på onsdagseftermiddagen.

Dollarn har tagit visst stöd av Federal Reserves positiva kommentarer om USA-ekonomin i samband med onsdagskvällens räntebesked, även om budskapet inte påverkade marknadens syn på utsikterna för ytterligare räntehöjningar framöver. Det mesta talar fortsatt för att den amerikanska centralbanken i såväl september som i december.

Eventuellt kan tydligare besked om Fedledamöternas avsikter utläsas i protokollet från gårdagens möte, som publiceras den 22 augusti, och i den mån centralbanken anser sig behöva styra om marknadens ränteförväntningar kan det kanske göras i samband med Kansas City Feds årliga symposium i Jackson Hole, den 24-25 augusti.

Beskedet från den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer på onsdagskvällen, om att Trump-administrationen överväger att höja tullsatsen på nästa batch av importtullar på kinesiska varor till 25 procent, från tidigare planerade 10 procent, bidrog till förnyad handelsoro i Asien på torsdagen, och det negativa sentimentet fortsätter i Europa.

Enligt Robert Lighthizer är den föreslagna höjningen av tullsatsen "avsedd att förse administrationen med ytterligare alternativ för att uppmuntra Kina att förändra sitt skadliga beteende och införa reformer som leder till mer rättvisa marknader".

På en i övrigt relativt tunn Europaagenda står Bank of England (BOE) i särskilt fokus på torsdagen. Banken meddelar räntebesked och presenterar nya prognoser klockan 13.00, analytikerkåren är inte enig om vilket räntebesked man ska vänta men andelen som tror att räntan kommer att höjas med 0,25 procentenheter är betydligt högre än andelen som tror att räntan lämnas oförändrad.

Kathy Lien, chef för valutastrategi vid BK Asset Management, noterar i ett kundbrev att pundet har handlats nära tiomånaderslägsta nivåer mot dollarn de senaste två veckorna, vilket talar för att investerarna inte räknar med några hökaktiga besked från BOE.

"Det kan förefalla överraskande när marknaden prisar in en sannolikhet på 91 procent för en räntehöjning med en kvarts procentenhet på torsdagen. Med tanke på att detta skulle bli BOE:s första räntehöjning i år borde pundet handlas mycket högre men är under tryck eftersom många handlare tror att det blir den enda förändringen som centralbanken gör i år", skriver Kathy Lien.

Pundet försvagas mot en generellt starkare dollar i förmiddagens handel inför torsdagens räntebesked. Brittiska statsobligationsräntor stiger samtidigt svagt medan räntorna i övriga Europa handlas oförändrat till marginellt lägre.

Svenska statsobligationsräntor sjunker svagt i längre löptider, kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron jämfört med på onsdagseftermiddagen och samtidigt drygt 3 öre svagare mot dollarn.

Den amerikanska tioårsräntan handlas fortsatt runt 3,00 procent i den europeiska handeln på torsdagen, efter att ha stigit strax över den nivån för första gången sedan slutet av maj på onsdagseftermiddagen.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och industriorderdata för juni, klockan 16.00.

              torsdag kl 10.00 (onsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:8373   (8:8048)   Statsobl 2y  -0,47  (-0,47)
EUR/SEK   10:2799  (10:2824)   Statsobl 10y  0,62   (0,63)
EUR/USD    1:1633   (1:1677)   Ty obl 10     0,47   (0,48)
US obl 10    3,00     (3,00)   

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -