Franklin Gold and Prec Mtls A Acc $
Franklin Gold and Precious Metals backade med 1,7 procent i juni, väntar sig högre volatilitet för guldbolag (Finwire)

2018-07-19 13:54
Franklin Gold and Prec Mtls A Acc $ backade med 1,7 procent i juni, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till negativa 10,7 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period backat med 6,1 procent. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att samtliga innehav i företag verksamma inom sällsynta metaller och mineraler gick svagt utom för Dalradian Resources som var juni månads främsta bidragsgivare.

Även guldinnehaven gick ner något under det andra kvartalet, vilket sker mot bakgrund av att guldpriset steg inledningsvis men backade sedan under resterande delen av kvartalet. Lydian International var en aktie som sjönk på en försämrad miljö i Armenien där bolagets första guldgruva är under konstruktion. Bolaget aviserar även ytterligare finansieringsbehov för att färdigställa gruvan.

Istället kom avkastningen till stor del från kopparfokuserade gruvbolag där Nevsun sticker ut efter att ha nekat ett uppköpsbud av Lundin Mining och Euro Sun.

Fondteamet väntar sig att guldaktier kommer att visa en stark korrelation med guldprisets rörelser framöver, associerat med en högre daglig volatilitet än vad man sett de senaste kvartalen.

De största bidragsgivarna under det andra kvartalet var Nevsun Resources, Torex Gold och Newmont Mining. I den negativa vågskålen återfinns Platinum Group Metals, Agnico Eagle Mines och Barrick Gold.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Franklin Gold & Prec M... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -