Tellus Bank och Finansfond
Tellus Bank och Finansfond ökade med 2,3 procent under juni, norska bankaktier bidrog positivt (Finwire)

2018-07-16 16:20
Tellus Bank och Finansfond, som investerar i europeiska bank- och finansaktier, ökade under juni månad med 2,3 procent. Det summerar årets avkastning till negativa 1,6 procent medan jämförelseindexavkastningen hamnar på 1,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I en förvaltarkommentar framgår det att efter den mycket kraftiga nedgången i maj för finanssektorn fortsatte de negativa sentimenten även i juni. Den politiska oron i framförallt Italien men även i till viss del i Spanien, tillsammans med oro för ett upptrappat handelskrig låg bakom en fortsatt svag utveckling. Nedgången kom dock att plana ut under månaden.

Fondteamet skriver att det var mycket glädjande att norska bankaktier fortsatte att utvecklas mycket väl. De norska bankerna har en i huvudsak nationell/regional exponering och såsom utomstående EU påverkas man tämligen lite av europeisk politisk oro. Norsk ekonomi har även fått skjuts av det höga oljepriset. Då fonden har en stor exponering mot just norska finansaktier kom utvecklingen att bli mycket positiv under juni.

DNB och Sparebank 1 stod för de främsta avkastningsbidragen. Mest negativt till avkastningen bidrog också en norsk bank, Sparebanken Östlandet som var förra månadens vinnare men gick under juni ned marginellt. I övrigt hade alla andra innehav en positiv avkastning, skriver förvaltarteamet.

Inga nya innehav har tillkommit under månaden. Under juni minskade fonden aktieandelen något från 81 till 78 procent. Fonden sålde hela innehavet i det norska finansbolaget B2 Holding, vars affärsidé är att göra återvinningar på dåliga krediter.

"B2 Holding expanderar just nu framförallt i södra Europa, som vi för tillfället finner för oroligt. Investeringen i B2 Holding blev en smärre förlust."

Efter den senaste tidens kursras inom Bank och Finanssektorn så framstår värderingarna återigen som mycket attraktiva, framförallt utifrån det för fonden så viktiga direktavkastningsperspektivet.

"Vi är inte så oroliga för bolånerelaterade kreditförluster i Sverige, så länge vi inte ser kraftigt stigande räntor och/eller en kraftigt stigande arbetslöshet. Vi ser inte några av dessa farhågor komma att bli besannade under ett kort till medellångt perspektiv. Kommer en stabilisering av finansmarknaderna i södra Europa, vilket kräver politisk stabilitet både på det globala såväl som nationella planet finns det en mycket stor potential i dessa marknader. Vi kommer då att omvikta vår stora norska exponering som i dag tjänar som en så kallad ”safe haven” till förmån för dessa marknader, men väljer i dagsläget att behålla den, så länge norska finansaktier fortsätter att gå starkt", skriver förvaltarteamet.

Gabriel Ounasvuori
gabriel.ounasvuori@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -