RÄNTOR/VALUTOR
TREVANDE MARKNADSRÖRELSER, USA-RÄNTOR SIDLEDES (Direkt)

2018-06-20 07:04

STOCKHOLM (Direkt) Onsdagsmorgonen har präglats av lugnare marknadsrörelser efter de senaste dagarnas handelsoro. Yenen har försvagats något mot dollarn i den asiatiska handeln. USA-räntorna steg på tisdagen efter den svenska stängningen och handlas sidledes under morgonen.

Asiatiska börser vände upp under morgonen och yenen handlas på tisdagsmorgonen vid 110:15 mot dollarn. Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 1-2 punkter jämfört med svensk stängning på tisdagen, till 2,89 procent.

I ett protokoll från BOJ:s policymöte den 27 april som publicerades på onsdagen framgick det att en del ledamöter i Bank of Japans direktion anser att det utifrån perspektivet av kommunikationen med marknaden inte är lämpligt med alltför mycket fokus på prognoserna.

Vid mötet beslutades om oförändrad policy, samtidigt som en hänvisning till när inflationsmålet väntades uppnås (budgetåret 2019) togs bort.

Brittiska pundet handlades under tisdagen till sjumånaderslägsta mot dollarn inför en votering i underhuset gällande större inflytande för parlamentet över brexitförhandlingarna. Voteringen genomförs i dag, onsdag.

Iran fortsätter ställa sig på tvären till eventuella produktionsökningar vid Opec-mötet på fredag. Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sade på tisdagskvällen att landet kan komma att stå emot en Opec-uppgörelse om produktionsökningar på fredag, och beskyllde samtidigt det höga oljepriset på Donald Trump som dragit sig ur Iran-avtalet.

"Jag tror inte vi kommer kunna nå en uppgörelse", sade han om mötet.

Flera länder, däribland Saudiarabien och Ryssland, har indikerat ett behov att öka produktionen för att kompensera för utbudsbegränsningar från vissa håll.

Opec-länderna möts på fredagen och därefter kommer ett möte med Opec+, de länder som ingått ett avtal om produktionsbegränsningar, att mötas på lördagen.

Retoriken kring handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att hårdna. Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro sade på tisdagen att Kina har underskattat Donald Trumps beslutsamhet att införa mer tullar om de inte ändrar sitt "plundrande" handelsbeteende.

Donald Trump har hotat att införa tullar på kinesiska varor om ytterligare 200 miljarder dollar om Kina fortsätter att besvara USA:s åtgärder med motåtgärder.

Angela Merkel och Emmanuel Macron presenterade under tisdagskvällen en plan för att stärka euroområdet.

Detaljerna har ännu inte klarlagts men överenskommelsen innebär att de två största ekonomierna i euroområdet är överens om en gemensam budget för regionen, satsa mer pengar på räddningsfonden europeiska stabilitetsmekanismen och ge den större inflytande i hjälpprogram, ESM, och göra den till ett understöd för europeiska bankers resolutionsfond.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un sade vid tisdagens möte med Kinas president Xi Jinping att de vill implementera överenskommelsen med USA "steg för steg". Detta skiljer sig från tidigare uttalanden efter förra veckans möte med Donald Trump om att Nordkorea omedelbart bör gå mot en "komplett kärnvapennedrustning".

På onsdagens makroschema finns KI:s konjunkturbarometer och konjunkturprognos för svensk del.

Klockan 08:00 svensk tid publiceras tysk PPI-statistik för maj månad. Analytiker räknar med att priserna kommer stiga 0,4 procent jämfört med månaden före och ha ökat med 2,5 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Reuters prognosenkät.

Centralbankskonferensen fortsätter i Sintra och under eftermiddagen deltar Mario Draghi och Fed-chefen Jerome Powell i en paneldebatt.

               onsdag kl 6.55 (tisdag kl 16.15)
              ===================================
USD/SEK    8:9072  (8:9336)  EUR/USD    1:1571  (1:1566)
EUR/SEK   10:3085 (10:3350)  USD/JPY    110:15  (109:79)
Jp obl 2    -0,13   (-0,13)  Jp obl 10    0,04    (0,03)
Ty obl 2    -0,62   (-0,63)  Ty obl 10    0,37    (0,36)
US obl 2     2,54    (2,53)  US obl 10    2,89    (2,88)

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -