ALMEGA
UPPÅTGÅENDE JOBBTREND BRUTEN PGA KAPACITETSBRIST (Direkt)

2018-06-20 07:15

STOCKHOLM (Direkt) För första gången sedan 2014 visar Almegas Tjänsteindikator att den uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten i den privata tjänstesektorn är bruten, trots en fortsatt stark konjunktur. Företagen inom särskilt kunskapsintensiva tjänstebranscher anpassar sig efter den akuta kompetensbristen.

Det visar arbetsgivarorganisationen Almegas tjänsteindikator för det andra kvartalet.

Matchningsproblematiken har förvärrats på arbetsmarknaden. Antalet lediga jobb fortsatte att öka under första kvartalet och en övervägande andel av de lediga jobben finns inom tjänstesektorn. Sextio procent av de lediga jobben finns inom kunskapsintensiva branscher, branscher som länge haft svårt att hitta rätt kompetens.

"Eftersom efterfrågan för flertalet tjänstebranscher fortsatt är stark sker avmattningen på grund av kapacitetsbrist och inte på grund av en svagare konjunktur. Skapas inte förutsättningar för företagen att hitta rätt kompetens finns risk för att vi ser en fortsatt anpassning från företagens sida vilket i sin tur leder till en bromsad tillväxt inom tjänstesektorn", säger Almegas chefsekonom Lena Hagman.

Då kompetensbristen är så påtaglig i Sverige flyttar företag delar av jobben utomlands, som till exempel till Östeuropa, Kina och Indien. Det handlar inte om enklare tjänstejobb utan mer avancerade. En utveckling som har snabbats upp under de senaste åren. Utvecklingen belyser behovet av reformer som gör det lättare för företag att utveckla befintliga medarbetare samtidigt som matchningen måste bli bättre.

Tjänsteindikatorn visar också att trots att prisökningstakten kan väntas ta fart något under kvartal två, så har de privata tjänsteföretagen svårt att höja sina försäljningspriser i någon större utsträckning.

"De privata tjänsteföretagen deltar i allt större utsträckning i produktion längs globala värdekedjor, vilket hör samman med ökad internationell konkurrens och specialisering av tjänsteproduktionen för att klara det ökade konkurrenstrycket. Den ökade konkurrensen lämnar ett mindre utrymme för höjda försäljningspriser, trots det starka efterfrågeläget", säger Lena Hagman.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -