Alfred Berg Ryssland
Alfred Berg Ryssland steg i positiv marknad under maj (Finwire)

2018-06-18 12:51
Alfred Berg Ryssland steg med 1,1 procent under maj, vilket innebär att fonden ökat med 8,4 procent sedan årets början.

I en kommentar skriver förvaltaren Dan Fredrikson att den ryska marknaden steg under månaden i spåren av en positiv utveckling för oljepriset som ökade med 3 procent i dollartermer under perioden.

Fonden utvecklades svagare än sitt jämförelseindex under perioden, primärt som ett resultat av positionen i Veon som inte ingår i index och som gick sämre än marknaden trots en bra rapport för det första kvartalet. En undervikt i Novatek bidrog också negativt då aktien steg på att franska Total köpte 10 procent av bolagets Artic-projekt.

Under månaden ökade fonden sin exponering mot livsmedelskedjan X5 och transportbolaget Globaltruck på bekostnad av innehavet i Rosneft som såldes efter god utveckling.

Förvaltarteamet förväntar sig att den ryska marknaden kommer fortsätta stödjas av den ekonomiska och politiska situationen under 2018. Faktorer som nämns som positiva är ett förväntat fortsatt stabilt oljepris på nuvarande nivåer och ytterligare räntesänkningar från den ryska centralbanken givet en låg inflation.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -