SEB
HELT RÄTT AV RGK ATT POSITIONERA FÖR STARKARE SEK - HAMMER (Direkt)

2018-05-25 10:50

STOCKHOLM (Direkt) Det är helt rätt av Riksgälden att ta en position för en starkare krona i ett läge där den svenska valutan är orimligt svag. Och Riksgäldens åtgärd står egentligen inte i konflikt med Riksbanken med tanke på att Riksbanken hävdar att man inte har något mål för växelkursen.

"Det här har vi länge tyckt att det har varit logiskt att man gör, euro/kronor har varit i vad vi kallar en 'overshoot', det är orimligt i dagens läge med tanke på hur stark svensk ekonomi är, hur stark världskonjunkturen är - med historiska mått mätt borde kronan handlas starkare", säger han.

Carl Hammer konstaterar att Riksgälden redan i tidigare, 2016, riktlinjeförslag har anmält önskemål om att få minska amorteringen på valutaskulden givet att man bedömt att den svaga kronan gör denna amortering onödigt dyr för skattebetalarna, men att man då inte fick gehör hos regeringen eftersom det skulle hamna i konflikt med Riksbankens penningpolitik.

Enligt Carl Hammer kan den motiveringen ifrågasättas givet att Sverige har en rörlig växelkurs, och även om Riksbanken har uttryckt önskemål om att kronan inte ska stärkas för snabbt så är de också tydliga med att de inte har något mål för växelkursen.

Nu agerar dock Riksgälden i enlighet med de riktlinjer som regeringen har fastställt, som ger utrymme att ta position i kronans växelkurs på upp till 7,5 miljarder kronor.

"Jag tycker att det här är väldigt rimligt och bra att de kommer ut, och vi har sagt hela tiden att kronan är (för svag) givet hur stark ekonomin är. Då gör ju Riksgälden rätt", säger han.

"Det är ju rimligt ur ett skuldförvaltningsperspektiv att man gör den här förändringen när kronan är så svag", fortsätter Carl Hammer.

Beträffande den eventuella konflikten mellan Riksgäldens åtgärder och Riksbankens intressen konstaterar Carl Hammer att det handlar om två myndigheter under regeringen.

"Vi har ju 'costs and benefits' med allt vi gör, men till vilket pris ska vi uppnå inflationsmålet med en variabel som (Riksbanken) ändå säger att de inte styr över eller har som mål? Vi ska devalvera växelkursen, men när det händer så vägrar Riksbanken ta ansvar för det och samtidigt ska Riksgälden inte få stoppa sina amorteringar (av valutaskulden), vilket gör att det blir mycket dyrare att hantera statsskulden", säger han.

Göran Robertsson, chef för skuldförvaltningen på Riksgälden, säger till Nyhetsbyrån Direkt att myndigheten i huvudsak tänker sig att ta sin kronposition genom att minska takten i valutaamorteringarna. Men man har också möjlighet att sälja valutor.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -