MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2018-05-18 16:03

STOCKHOLM (Direkt) Bland höjdpunkterna på makroagendan kommande vecka återfinns protokollet från Federal Reserevs senaste räntemöte, liksom konjunktursignaler från Europa i form av preliminära inköpschefsindex och tyska IFO-index. För svensk de. Vänds blickarna i första hand mot arbetslöshetsstatistik för april.

TISDAG DEN 22 MAJ

=================

kl 9.30: SCB: arbetslöshet april

Säsongsrensat väntas arbetslösheten ha sjunkit till 6,1% från 6,2% i mars, enligt SME Direkts prognosenkät.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att indikatorer försvagats lite på sistone, men att de fortsatt signalerar en hög efterfrågan på arbetskraft i närtid.

"Vi räknar dock med att sysselsättningen planar ut senare i år när BNP-tillväxten bromsar in", skriver Nordea.

ONSDAG DEN 23 MAJ

=================

kl 9.30: Riksbanken: publicerar rapport om finansiell stabilitet

I sin senaste rapport, för ett halvår sedan, upprepade Riksbanken att hushållens höga och stigande skuldsättning är den största risken för svensk ekonomi, och de välkomnade en dämpad ökningstakt i bostadspriserna.

Swedbank räknar med att Riksbanken kommer att fortsätta att lyfta riskerna på bostadsmarknaden, hushållens skuldsättning samt de strukturella sårbarheterna som finns i det svenska banksystemet.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) maj

Frågan om inbromsningen i början på året är tillfällig eller början på en mer markerad nedgång kvarstår. ECB har lutat åt det förra och tonat ned betydelsen hittills, även om de har det under bevakning inför QE-besked i sommar.

Här väntas viss nedgång för såväl industri som tjänster och med det kombinerade PMI ned till 54,9 från 55,1. Detta index har sjunkit tre månader i rad sedan toppnoteringen på 58,8 i januari.

Commerzbank noterar att många ser den svagare tillväxten i euroområdet som en tillfällighet, orsakad av särskilda faktorer, men själva tror de inte det.

Det kalla vädret har inte haft någon större effekt och sentimentsindikatorer visar att det underliggande momentumet har dämpats. En viktig orsak till detta är den betydande förstärkningen av euron sedan våren 2017. Den tyska industrin har fått färre order under årets första månader, och denna euroeffekt kommer troligen dämpa aktiviteten, särskilt i industrisektorn, och ekonomin sannolikt visa en rätt dämpad tillväxt kommande kvartal, bedömer Commerzbank.

kl 10.30: Storbritannien: KPI april

Inflationstakten har sjunkit under våren till 2,5% i mars, och väntas ligga kvar där i april.

Kärninflationen väntas fortsätta ned till 2,2% från 2,3%.

Effekterna från den tidigare pundförsvagningen har avtagit snabbare än väntat och Bank of England sänkte vid det senaste mötet sin inflationsprognos till 2,4% andra kvartalet, vilket indikerar en lite lägre inflation i närtid.

Kommittémajoriteten hänvisade beslutet att lämna styrräntan oförändrad till den senaste tidens svaga ekonomiska statistik och uppgav att kostnaden för att vänta in ytterligare information troligen blir modest, givet att det endast behövs begränsad åtstramning under prognosperioden.

kl 15.45: USA: Markit PMI (prel) maj

Tjänste-PMI väntas ha stigit medan industri-PMI antas ha sjunkit något under månaden. Det kombinerade PMI har hållits väl uppe under våren och låg på 54,9 i april.

kl 20.00: Fed: protokoll från policymötet 1-2 maj

Fed lämnade som väntat räntan oförändrad vid detta möte som var utan nya prognoser eller pressträff, och Feds budskap i pressmeddelandet ansågs generellt lägga grunden för en höjning i juni.

Nordea noterar att FOMC vid mötet betonade att inflationsmålet är symmetriskt och indikerade viss tolerans för att skjuta över målet. Man kan se det som riskhantering från Fed.

"Genom att indikera en tolerans mot en inflation över målet så har du dämpat sannolikheten för en 'inflation tantrum' i prissättningen i korta änden av kurvan", skriver Nordea.

Något mer än ytterligare två höjningar i år prisas in av marknaden, och det är svårt att se mer prisas in just nu, om inte toleransen för detta överskjutande skulle vara mindre uppenbar efter FOMC-protokollet, skriver Nordea.

TORSDAG DEN 24 MAJ

==================

kl 9.30: SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 1 kv

Efterfrågan på arbetskraft är hög i Sverige, med många rapporter om arbetskraftsbrist. SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik ger ytterligare indikationer på hur ansträngt läget är, med statistik över lediga jobb och vakanser (obemannade lediga jobb som kan tillträdas omedelbart). Under det fjärde kvartalet fanns det 101.500 lediga jobb och 36.000 vakanser.

kl 13.30: ECB: protokoll från policymötet 26/4

Lämnade policyhållningen oförändrad vid detta möte. ECB-chefen Mario Draghi sade vid pressträffen att de inte diskuterat penningpolitiken i sig, utan vill invänta mer information om den nuvarande inbromsningen, hur stor och uthållig den blir.

Många marknadsaktörer väntar sig ett besked om QE-programmet i sommar och åtminstone rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau har indikerat att så blir fallet.

FREDAG DEN 25 MAJ

=================

kl 9.00-17.00: Riksbanken: jubileumskonferens, bland annat Jerome Powell och Mark Carney deltar vid paneldebatt

När Riksbanken firar 350 år kommer finfrämmade som Fed-chefen Jerome Powell och BOE-chefen Mark Carney för att delta i en paneldebatt om centralbanker i framtiden.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index maj

Det nya indexet, som nu även inkluderar tjänstesektorn, har sjunkit fem månader i rad sedan toppen i november och väntas nu fortsätta ytterligare något ned till 101,9 i maj.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor (prel) april

Nedgång i den volatila flygsektorn (Boeing denna gång) väntas ha tyngt totalen till -1,4% under månaden. Kärnorder (exklusive försvar och flyg) väntas ha ökat med 0,4%.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -