IRAN
EU-LÄNDER BÖR PLACERA PENGAR HOS IRANS CENTRALBANK (Direkt)

2018-05-18 14:24

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen uppmanar EU-länderna att föra över engångssummor till Irans centralbank för att kunna betala köp av iransk olja trots USA:s embargo.

Det tillkännagav kommissionen på fredagen i ett pressmeddelande.

Kommissionen ska också diskutera möjligheten att betala för olja i euro i stället för dollar.

Energikommissionär Miguel Arias Cañeta reser till Teheran i helgen för att inleda diskussioner.

EU-toppmötet i Sofia gav på onsdagskvällen klartecken för en rad åtgärder för att försvara EU-företag mot USA:s sanktioner. Målet är att deras verksamhet ska kunna fortsätta.

"Det är en viktig signal till Iran", sade en EU-källa.

EU vill bevara kärnenergiavtalet med Iran så länge Iran följer det. Ökad handel med omvärlden är en viktig morot för Iran att följa avtalet.

EU-källan påminde på fredagen att Irans centralbank inte kommer att utsättas för amerikanska sanktioner, bara centralbankschefen och en rådgivare.

Bland andra åtgärder finns att använda en blockeringsstadga från 1996, som då avsåg USA:s embargo mot Kuba.

Stadgan förbjuder EU-företag att följa de amerikanska sanktionerna utanför USA. Stadgan annulerar också effekten i EU av utländska domslut som baseras på sanktionerna.

Stadgan tillåter företag att kräva ersättning för uppkommen skada från sanktionerna i domstol, främst från andra privata företag. Det blir domstolen som får avgöra vem som orsakar skadan. I princip kan det även gälla den amerikanska staten.

EU-företag som bryter mot blockeringsstadgan kan bestraffas. Det är varje EU-land som avgör vilka straff som är "lämpliga och proportionerliga".

Uppdateringen av stadgan ska träda i kraft innan de amerikanska sanktionerna startar den 6 augusti. EU-länderna och Europaparlamentet har två månader på sig att framföra invändningar.

En tredje åtgärd för att hjälpa europeiska företag, som kommissionen föreslog, är att Europeiska investeringsbanken ska bistå med finansiering till investeringar i Iran. Alla EIB:s normala regler ska tillämpas.

EIB-lån anses särskilt värdefullt för småföretag. Sverige är ett av de EU-länder med många småföretag som är aktiva i Iran. Andra länder är Tyskland, Italien, Österrike och Danmark.

En fjärde åtgärd är att EU vill stärka samarbetet med Iran inom energiområdet. Energikommissionär Miguel Arias Cañeta ska även diskutera detta vid sitt besök i Teheran.

Många oklarheter finns kring hur USA kommer att tillämpa sanktionerna, till exempel i betalningssystemen. Inom vissa områden, som passagerarflygplan, har USA tillämpat ett licensieringssystem. EU förväntar sig att diskutera detta med USA.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -