GABATHER
VIKTIGT FINNA NY VD MED FAS 1 I ANTÅGANDE - ORDF (Direkt)

2018-05-18 15:10

STOCKHOLM (Direkt) När forskningsbolaget Gabather nu närmar sig klinisk fas är det viktigt att få in en ny vd.

Det säger styrelseordföranden Svein Mathisen till Nyhetsbyrån Direkt apropå fredagens besked om att Bert Junno lämnar vd-posten med omedelbar verkan.

"Processen för att finna en ny vd har startat. Det är svårt att ge ett exakt estimat för när en efterträdare kan vara på plats", säger han.

Han pekar på att efterträdaren kan tänkas ha andra uppdrag som gör att denne inte kan påbörja tjänsten på Gabather direkt. Det är därför inte heller helt säkert att en ny vd tillträtt när klinisk fas 1 med huvudprojektet GT-002 inleds. Detta beräknas nu ske efter halvårsskiftet 2018, i så fall omkring ett år senare än vad bolaget räknade med i maj 2017.

Bert Junno får gå på dagen men "står till förfogande" om det skulle behövas, säger styrelseordföranden som samtidigt lyfter fram att den tillförordnade vd:n Michael-Robin Witt är "mycket bra". Genom att Bert Junno nu lämnar kan bolaget starta processen med att finna en vd "med bredare vetenskaplig bakgrund". Styrelseordföranden poängterar också att det är viktigt att Gabather får klart med "rekryteringen så fort som möjligt" då de kliniska studierna för GT-002 stundar.

"Vi ser med stor tillförsikt på vad som komma skall", säger Svein Mathisen vidare.

Gabather flyttade från Aktietorget till First North i april i år. I slutet av fjolåret gjorde bolaget en företrädesemission som tecknades till 80 procent. De likvida medlen är tänkta till att finansiera bolagets fas 1-program.

Bolaget arbetar med utveckling av läkemedelskandidater för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet. GT-002 har uppvisat förbättring för kognition, social interaktion och minne i de pre-kliniska studierna. Preparatet bedöms kunna vara användbart i behandling för sådant som schizofreni och eventuellt också sådant som bipolär sjukdom samt svår depression, har Gabather framhävt.

Gabather handlas ned cirka 15 procent på fredagen efter beskedet om vd-avpolletteringen.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Gabather - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -