Fondrelaterat
Marknaden börjar bli varse att exceptionell period av låga räntor börjar lida mot sitt slut - Alfred Berg (Finwire)

2018-05-18 15:48
Alfred Bergs allokeringsteam har tittat närmare på vad andra förvaltare tycker i den senaste Fund Manager Survey från Bank of America Merrill Lynch vars svar samlades in under 4-10 maj. I undersökningen står det att läsa att investerarna blivit åtminstone kortsiktigt köpsugna.

"Ett vanligt talesätt är annars ´Sell in May and go away, and come back on St. Ledgers Day´ där St Ledgers day inträffar den 12 september i år. Denna dag markerar starten på en stor galopptävling i staden Doncaster i Yorkshire. Utan att göra någon dagsoptimerad analys så kan man konstatera att genomsnittlig månadsavkastning de senaste 30 åren åtminstone talat för att det finns en viss sanning i talesättet", skriver Alfred Berg i sitt marknadsbrev.

Alfred Bergs allokeringsansvarige, Jonas Olavi, frågar sig varför förvaltarna resonerar med att de vill köpa i maj, vilket står i kontrast med gamla sannolikhetssamband.

"Det troliga svaret är att de såg samma tecken som vi på Alfred Berg, det vill säga att börsindexen, trots första kvartalets turbulens stod emot att falla igenom det stigande trendstöd som etablerats sedan botten 2016. Penningpolitiken är fortfarande stödjande (men snart kontraktiv), räntorna låga (men långsamt stigande), vinsterna (fortfarande) höga, arbetslöshetstrenderna (ännu) fallande och sentimentsindikatorerna på (ännu) höga nivåer. Positioneringen är fortsatt tiltad mot tillväxt, vilket innebär övervikt mot risktillgångar kontra tillgångar med upplevd lägre risk."

Ännu tror alltså respondenterna att aktiemarknaderna toppar tidigast 2019, men då skall man ha respekt för att detta är en högst flyktig åsikt, konstaterar Jonas Olavi.

Han fortsätter att gå igenom olika områden i enkäten och summerar sedan slutsatsen:

"Marknaderna blir allt mer varse om att den exceptionella perioden av låga räntor börjar lida mot sitt slut och att investeringsteman och positionering kommer att prövas. Men kontentan är – inte än!"

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -