SANDVIK
SÄLJER 50% AV FAGERSTA STAINLESS TILL OUTOKUMPU (NY) (Direkt)

2018-05-15 15:08

(Tillägg: sista fyra styckena)

STOCKHOLM (Direkt) Sandvik säljer sin hälft av ståltråds- och stångtillverkaren Fagersta Stainless till finska Outokumpu, ägare av den andra hälften och i sin tur ägd av finska statens Solidium till drygt 20 procent, för 184 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande, där Sandvik nämner en tidigare kommunicerad intention att lämna affären för rostfri tråd.

Under 2017 omsatte bolaget cirka 1,6 miljarder kronor och Sandviks andel av nettovinsten har av Sandvik redovisats som resultat från andelar i intresseföretag.

Transaktionen förväntas avslutas i slutet av juni 2018 efter godkännande av berörda myndigheter. Transaktionen genomförs i två faser och Sandviks ägande minskar till 10 procent vid slutet av juni 2018 och till noll vid slutet av 2019. Effekten på Sandviks vinst per aktie förväntas att bli neutral.

Fagersta Stainless nettoresultat, som Sandvik alltså har haft rätt till hälften av, uppgick enligt Sandviks årsredovisning till 63 miljoner kronor 2017 och till 28 miljoner kronor 2016. Köpeskillingen är därmed drygt 6 gånger fjolårsintjäningen för Sandviks del.

Hur stort resultat bolaget väntas uppnå under det första halvåret i år - även hälften av detta tillkommer Sandvik - kommenterar Sandvik inte, och beloppen är hur som helst relativt små i förhållande till koncernens totala nettoresultat, som väntas bli drygt 12 miljarder kronor i år enligt SME Direkt.

"Försäljningen ska främst ses som ett logiskt steg i vårt ökade fokus på kärnområdena, där vår helägda verksamhet inom svetstråd redan har avyttrats och processen med att avyttra rostfri tråd fortlöper enligt plan", säger Sandviks presschef Martin Blomgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Den återstående rostfri tråd-affären, som alltså håller på att säljas och till skillnad från Fagersta Stainless ligger inuti Sandvik, omsatte 270 miljoner kronor 2016.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -