INGVES
INFLATIONEN BEHÖVER FORTSATT STÖD AV PENNINGPOLITIKEN (Direkt)

2018-04-26 11:19

STOCKHOLM (Direkt) Inflationen behöver fortsatt stöd av penningpolitiken. Kronan är svag nu men väntas fortsatt stärkas framöver.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på torsdagen.

I stora drag är utvecklingen i linje med prognoserna. Vi har en stark konjunktur och en inflation som varit nära målet, och det är bra i sig.

"Men de senaste inflationsutfallen har visat en del svaghetstecken och det betyder att inflationen behöver stöd från penningpolitiken", sade han.

Om allt går som prognos höjs räntan i slutet av året.

Omvärlden är en viktig förutsättning, och de ser en bred uppgång i många länder och sektorer. Under senare tid har det varit en viss inbromsning i euroområdet, men den väntas vara övergående. USA får stöd av finanspolitiken, samtidigt som det finns frågetecken om tullarna.

Så här långt är de tullar man diskuterar inte så dramatiska för världshandeln, utan mer en fråga om det eskalerar eller inte.

Givet den finanspolitik som förs och att vi varit inne i högkonjunktur länge så ger det frågetecken för budgetunderskott och de långa räntorna.

En gemensam nämnare är att det underliggande inflationstrycket är lågt, framförallt i euroområdet. Samtidigt är det så att i USA finns tecken på stigande löner.

I Sverige dämpar lite lägre bostadspriser bygginvesteringarna en del, men "summa summarum är det goda tider i svensk ekonomi". Sysselsättningsgraden har också ökat och arbetsmarknaden är stark. En stramare arbetsmarknad gör att lönerna borde öka snabbare.

Inflationen var tillbaka på målet förra året, och var där också i mars och inflationsförväntningarna ligger runt målet. Detta är bra. Men den senaste tiden har KPIF hållits uppe av stigande elpriser och energipriser i vid mening. Man behöver också titta lite på den underliggande inflationen, och gräver man lite djupare där så ser man att det finns något av ett svaghetstecken. Varupriserna har stigit svagt under en längre tid och tjänstepriserna fallit tillbaka en del, och därför är det viktigt att tjänstepriserna stiger framöver.

Inflationstrycket är därmed sammantaget lite lägre än tidigare bedömning, och det finns ett visst osäkerhetsmoment.

När förväntningarna på penningpolitiken skiftar ned så påverkar det växelkursen, men det är heller inte konstigt att kronan försvagas när man talar om handelshinder och liknande.

Det återstår att se hur stor betydelse detta får framöver, det beror på hur länge det varar. Riksbankens bedömning är att kronan stärks framöver.

Stefan Ingves tillade att det visserligen inte är första gången som de säger att kronan ska stärkas så småningom, men det borde det ändå vara så i längden då det går bra för svensk ekonomi relativt andra länder.

Han framhöll att växelkursprognoser på kort sikt "låter sig i stort sett inte göras", utan krongrafen försöker fånga utvecklingen på lite längre sikt.

Kronan är viktig för inflationen och då är det också viktigt att kronan utvecklas på ett sådant sätt att inflationsmålet kan uppnås.

"Vi har ett inflationsmål och då får man också räkna med att kronan rör sig, det ligger i sakens natur", sade han.

Kronan är också i ett globalt perspektiv en liten valuta, sade riksbankschefen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -