BOMARKNAD
MÄKLARE SPÅR STABILISERING, FÄRRE TROR PÅ NEDGÅNG (Direkt)

2018-04-26 14:01

STOCKHOLM (Direkt) Sveriges fastighetsmäklare räknar med en stabilisering på bostadsmarknaden under det andra kvartalet. Majoriteten tror på oförändrade priser och andelen som tror på sjunkande priser minskar väsentligt.

Det visar Mäklarsamfundets Mäklarinsikt, enligt ett pressmeddelande.

"Allt färre fastighetsmäklare tror på sjunkande priser. De flesta ser ett stabilt andra kvartal framför sig. Vi ser till och med tecken på en försiktig optimism och tro på ökad aktivitet, där över 40 procent tror att de kommer att förmedla fler bostäder jämfört med förra kvartalet", säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

På bostadsrättsmarknaden tror 15 procent av mäklarna på sjunkande priser under det första kvartalet, en minskning med 21 procentenheter från föregående kvartal. 19 procent räknar med stigande priser. Övriga 66 procent tror på oförändrade priser.

På småhusmarknaden räknar 11 procent av mäklarna med oförändrade priser, en minskning med 13 procentenheter. 19 procent tror på stigande priser. 70 procent räknar med oförändrade priser.

"Undersökningsresultatet ger stöd åt den senaste tidens rapporter om stabilisering på bostadsmarknaden", skriver Mäklarsamfundet.

Undersökningen genomfördes den 19 mars till den 10 april och 880 fastighetsmäklare har svarat.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -