BANK
RISKVIKTSGOLV PÅ BOLÅN BÖR VARA MAX 10% - BANKFÖRENINGEN (Direkt)

2018-04-26 14:13

STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionen har som bekant föreslagit att det nuvarande riskviktsgolvet på 25 procent för svenska bolån som för förvarande tillämpas i pelare 2 ersätts med ett krav inom ramen för artikel 458 i tillsynsförordningen. Bankföreningen är av uppfattningen att det nu föreslagna riskviktsgolvet inte bör vara högre än 10 procent.

Det framgår av ett remissvar från branschorganisationen som anser att det blir negativa effekter och tillämpningsproblem när svensk reglering i allt för stor grad avviker från hur EU:s gemensamma regelverk tillämpas i andra länder.

Bankföreningen uppger att de olika delarna i det nuvarande riskviktsgolvet enligt Finansinspektionen syftar till att täcka olika typer av risk, nämligen kreditrisk (15 procentenheter) och systemrisk (10 procentenheter).

"Artikel 458 i tillsynsförordningen får enbart tillämpas för att hantera makrorisker. Bestämmelsen är alltså inte till för att hantera kreditrisk. Eftersom Finansinspektionen är av uppfattningen att det inte skett någon förändring i den riskbedömning som gjordes när nuvarande riskviktsgolv infördes, där 10 procentenheter av golvet motiverades med systemrisk, bör det nu föreslagna riskviktsgolvet inte vara högre än 10 procent", argumenterar Bankföreningen.

Ett ytterligare skäl för ett lägre riskviktsgolv är enligt Bankföreningen att Finansinspektionen har vidtagit ett antal andra åtgärder, som bolånetak och amorteringskrav, för att minska makroriskerna på bolånemarknaden.

Vidare anser branschorganisationen att riskviktsgolvet inte bör påverka beräkningen av den kontracykliska bufferten.

"Bankföreningens uppfattning är att åtgärder vidtagna enligt artikel 458 inte ska påverka beräkningen av den kontracykliska bufferten och att Finansinspektionens tolkning står i strid med tillämpliga regelverk", heter det.

Bankföreningen uppger sig dock förstå det av myndigheten angivna motivet till att förändra tillämpningen av riskviktsgolvet, nämligen att vidmakthålla neutrala konkurrensförhållanden på den svenska bolånemarknaden mot bakgrund av förändringar i marknadsstrukturen.

"Utifrån aspekten att den svenska regleringen så långt möjligt bör harmonisera med EU:s regelverk ser Bankföreningen fördelar med den förändring som Finansinspektionen nu föreslår", uppger branschorganisationen.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -