NORDEA-PROGNOS
BNP +2,4% 2018, +1,9% 2019 (NY2) (Direkt)

2018-04-24 10:21

(Tillägg: från stycke nio)

STOCKHOLM (Direkt) Den inhemska efterfrågan tyngs av bostadsmarknaden som är förknippad med stor osäkerhet. Investeringarna stagnerar nästa år och BNP-tillväxten sjunker under 2 procent.

Det skriver Nordea i sin konjunkturprognos på tisdagen.

Sveriges BNP väntas öka med 2,4 procent i år och 1,9 procent 2019. I en prognos i januari räknade Nordea med en BNP-tillväxt på 2,5 procent i år och 2,0 procent nästa år.

"Bostadsbyggandet minskar med 30 procent fram till 2019. Sättningen på bostadsmarknaden hämmar också hushållens konsumtionsvilja", säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en kommentar.

Vad gäller bostadsmarknaden räknar Nordea med en "guppig väg", men att bostadspriserna inte faller ytterligare, då boräntorna är stabilt låga och utbudet av bostäder ökar långsammare. Den tydligaste effekten som Nordea räknar med av sättningen i bostadspriserna är ett minskat byggande, men de framhåller att osäkerheten om bostadspriserna och dess effekter på den övriga ekonomin är stor.

Riksbanken inväntar den europeiska centralbanken, ECB, och höjer räntan först i slutet av 2019.

"Den svaga kronan lyfter inflationen i år, men kronan stärks längre fram och bidrar till att inflationen faller tillbaka igen. Låg underliggande inflation och osäkra tillväxtutsikter gör att Riksbanken skjuter den första räntehöjningen på framtiden, vilket innebär att vi går in i nästa lågkonjunktur med en mycket låg ränta", säger Annika Winsth.

En första räntehöjning från Riksbanken väntas under det fjärde kvartalet 2019, vilket innebär att reporäntan är -0,25 procent i slutet av nästa år. Anledningen till att den första räntehöjningen ligger så långt bort är helt enkelt för att inflationen är för låg. Dessutom väntas BNP-tillväxten bromsa in framöver till följd av svagare inhemsk efterfrågan.

Nordea räknar med att Riksbanken låter reporäntan och obligationsköpen ligga stilla nu på torsdag, men att de drar ned räntebanan.

"De flyttar helt enkelt fram räntebanan ett kvartal", sade Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, vid en pressträff.

Nordea tror också att det blir fortsatta justeringar av räntebanan under året och alltså ingen räntehöjning förrän i slutet av nästa år.

Att KPIF exklusive energi har varit så låg är en viktig faktor till att Nordea inte trott på Riksbankens prognos, enligt chefekonomen Annika Winsth.

Nordea-ekonomerna tycker det blir intressant att höra vad Riksbanken säger om den svaga kronan. Deras prognos pekar mot en svag krona under hela prognosperioden och först i slutet av 2019 tror de att kronan har stärkts till 9:70 mot euron.

"Det finns ju ändå ett tak på hur mycket kronan kan försvagas", sade Torbjörn Isaksson.

Nordea                                         2018       2019
==============================================================
BNP                                            2,4%       1,9%
Arbetslöshet                                   6,2%       6,0%
KPIF                                           1,8%       1,7%
==============================================================

Bild: BNP-prognos

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -