RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, DOLLARN SIDLEDES (Direkt)

2018-04-19 16:41

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna steg på torsdagen, medan börserna visade en blandad utveckling. Dollarn var stabil, medan oljan fortsätter uppåt, drivet av fortsatta medieuppgifter om att Saudiarabien önskar dra upp oljepriset till 80 eller kanske 100 dollar per fat.

Tyska räntor steg 4-5 punkter. Rikliga emissioner i veckan bidrog medan dämpad oro för geopolitik/handelskonflikter ger stöd till sentimentet.

De nya USA-sanktioner mot Ryssland som flaggades för i helgen kom av sig, och även om Donald Trump och Shinzo Abe inte var överens om vilket handelsavtal som är att föredra så kom inga mer konfrontativa resultat från deras möte i Florida.

IMF-chefen Christine Lagarde sade på torsdagen att även om de ensidiga handelsrestriktionerna i sig inte har så stor inverkan på BNP-tillväxten så riskerar de att skada förtroendet. Ökad handel och investeringar har varit en viktig drivkraft för den globala ekonomins nuvarande goda momentum.

USA-räntorna fortsatte upp, med den tvååriga statsobligationen 1 punkt upp till 2,42 procent medan tioåringen var 7 punkter högre på 2,90 procent. "Räntegapet" vidgades därmed till 48 punkter, efter att på onsdagen ha varit nere på 41 punkter, den flackaste avkastningskurvan sedan 2007.

Även om den amerikanska ekonomin går bra har såväl flera banker som Fed-ledamöter kommenterat riskerna för en inverterad avkastningskurva och vad det kan betyda.

"Fed kommer att vara mycket känsliga för utformningen av avkastningskurvan. Om vi kommer till den punkten där en invertering kan komma att ske så kan Fed komma att bromsa upp tillbakadragandet av penningpolitiska stimulanser", sade Katherine Renfrew på TIAA Investments till Bloomberg News.

Förväntningarna om ytterligare Fed-höjningar i år har bidragit till att dra upp de korta räntorna i år, medan långräntorna inte haft samma utveckling.

John Williams, Fed-chef i San Francisco som i juni tar över efter William Dudley i Fed New York, har tonat ned risken för att avkastningskurvan ska bli inverterad.

En sådan kurva är en kraftfull signal om recession då det historiskt har skett då Fed befinner sig i en åtstramande cykel och marknaderna tappar förtroendet för de ekonomiska utsikterna. Detta är inte fallet nu.

"Den flackare avkastningskurvan som vi sett är hittills en normal del av processen då Fed höjer räntan, långa räntor har gått upp något men det är fullt normalt att avkastningskurvan blir flackare", sade han tidigare i veckan.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att USA:s ekonomi fortsatte att expandera i blygsam till måttlig takt samtidigt som de flesta distrikt rapporterade att lönetillväxten var dämpad. Tullar och oro för utökade handelstvister präglade svaren från många av företagen.

Rapporten är ett underlag inför nästa FOMC-möte 1-2 maj, där förväntningarna är relativt lågt ställda om en ny höjning. Redan i nästa vecka kommer ECB med sitt räntebesked, och de väntas avvakta med QE-besked. Inflationen är fortsatt dämpad men det kan nu finnas positiva nyheter på lönefronten.

Ett avtal för 2,3 miljoner offentliganställda i Tyskland i veckan ger enligt arbetsgivarna löneökningar på 3,2 procent retroaktivt fram till mars i år, drygt 3 procent i april 2019 och drygt 1 procent i mars 2020.

Commerzbank tror att de totala löneökningarna i Tyskland stiger från 2,3 procent förra året till 2,8 procent i år och 3,2 procent nästa år.

"Jämfört med de senaste åren så är det en märkbar acceleration i de totala löneökningarna. I ljuset av låg arbetslöshet i Tyskland och flaskhalsar vad gäller att fylla lediga platser så är inte denna utveckling ovanlig", skrev Commerzbank i en kommentar.

USA-data på torsdagen visade nyanmälda arbetslösa nära förväntningarna. Philadelphia Fed index steg till 23,2 från 22,3, väntat var en nedgång till 20,1. Prisindex steg rejält och jobbindex var något högre, medan nya order sjönk betydligt. Även det framåtblickande indexet var ner.

Dollarn gick i stort sidledes mot såväl yen som euro under torsdagen, med handel runt 107:40 respektive 1:2380.

Pundet tappade på onsdagen cirka 0,7 procent mot dollarn i spåren av ett svagare KPI-utfall än väntat men återhämtade på torsdagen cirka hälften, trots en svagare detaljhandel än väntat i mars, delvis på grund av kallt väder. Tidigare i veckan har även löneökningarna delvis överraskat negativt. En räntehöjning i maj är fortsatt standardantagandet men bedömare har dragit ned sina förväntningar om två höjningar i år.

"Jag skulle bli förvånad om det ramverk som Bank of England nu arbetar inom bestäms av denna veckas siffror. Det är värt att notera men jag tror inte att det ändrar uppfattningen om huruvida man behöver höja en eller två gånger i år", sade Jean Boivin på Blackrock till Bloomberg News.

Svenska räntor steg 6-7 punkter på torsdagen medan kronan sammantaget tappade marginellt till 8:39 mot dollarn men stärktes något till 10:38 mot euron.

Danske Bank har ändrat sin prognos för EUR/SEK till 10:50 om tre månader, från tidigare 10:30. Bakomliggande är att låg inflation tvingar Riksbanken att skjuta på räntehöjningarna samtidigt som den svaga bostadsmarknaden dämpar tillväxten.

"Givetvis är vi medvetna om att nivåerna i EUR/SEK är historiskt höga. Men vi har ändå svårt att se en trendvändning i närtid baserat enbart på 'långsiktig felvärdering' och 'mean reversion' (att EUR/SEK ska röra sig tillbaka mot sitt historiska snitt)", skrev Stefan Mellin på Danske Bank.

"En sådan utveckling (trendvändning) förutsätter en trigger som vi inte riktigt kan se ännu, vilket gör att vi räknar med att EUR/SEK blir kvar över 10:an en längre tid", fortsatte han.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -