ABB
70% AV KOREASVINDLADE 100 MLN USD ALLTJÄMT BORTA (Direkt)

2018-04-19 17:26

STOCKHOLM (Direkt) Drygt en halv miljard kronor saknas fortfarande: inte mer än cirka 30 procent av de 100 miljoner dollar som ABB:s före detta ekonomichef i Sydkorea svindlade bolaget på har nämligen betalats ut från kraft- och automationskoncernens försäkringsbolag.

Det meddelar en presstalesperson från bolagets huvudkontor i Zürich Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Vi har emottagit försäkringsutbetalningar på 30 miljoner dollar", skriver han i ett mail.

Uppgiften kommer efter att bolagets vd Ulrich Spiesshofer under morgonens presskonferens, som svar på en Direktfråga om kassaflödet, påminde den församlade världspressen om den numera nästan bortglömda skandalen.

Denna var, uppgav vd:n, förklaringen till en tidigare bonusutbetalning i år jämfört med fjolåret, då brottet upptäcktes och bonusarna senarelades till följd av den osäkerhet som uppstod i ABB:s böcker efter förskingringen. Det vanliga för ABB är att betala bonus i början av året för föregående års prestationer.

"Vi agerar straffrättsligt aggressivt mot den ansvariga individen, och har utarbetat en detaljerad plan för att försöka återvinna så mycket vi kan av de cirka 100 miljoner dollar som stals", skriver bolaget, dock utan att besvara frågan om ekonomichefen fortfarande befinner sig på fri fot eller om han har återfunnits - eftersom utredningen fortfarande pågår kan bolaget inte kommentera den saken, heter det.

Efter att förskingringen uppdagades för ett drygt år sedan sänkte ABB den kortsiktiga bonusen för personalen, och även den långsiktiga bonusen för ledningen.

Hela ledningen för ABB i Sydkorea har bytts ut, och "relevanta kontrollproblem har identifierats och de betydande svagheterna i det interna kontrollsystemet har avhjälpts", samtidigt som "relevanta åtgärder på koncernnivå har vidtagits", meddelar presstalespersonen.

ABB har, påpekar han vidare, "nolltolerans mot oetiskt beteende och upprätthåller högsta möjliga standard inom integritet och etiska affärsprinciper".

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -