Norinvent
Mycket står och faller med Norinvents pågående studie - vd (Finwire)

2018-03-16 12:50
Life science-bolaget Norinvents aktie backar 18 procent under fredagen efter att Aktietorget återupptagit handeln i aktien. Bolaget meddelade under torsdagseftermiddagen att dokumentation från grundarens forskning är förlorad och att bolaget har finansiering fram till halvårsskiftet. Norinvents vd Paul Hasselgren bekräftar att det är mycket som står och faller med den pågående studien då ett positivt resultat dels leder verksamheten framåt men också innebär att den förlorade informationen troligtvis inte spelar någon roll för fortsatt forskning och utveckling.

“Man kan säga att studien har stor betydelse”, säger Paul Hasselgren till Finwire.

Den pågående studien förväntas generera resultat under andra kvartalet och det finns enligt vd ingen risk att pengarna tar slut innan studien är klar. Det är heller ingen brådska med att ta in nytt kapital i samband med studiens slutförande, menar Paul Hasselgren.

“Vi har en virtuell organisation vilket betyder att vi har väldigt låga fasta omkostnader. Om vi inte har någon verksamhet igång efter att studien är klar har vi ganska låga kostnader och kan överleva ganska länge på väldigt små medel. Det är inte kritiskt för oss att få in nytt kapital i direkt anslutning till att resultaten presenteras utan här finns möjlighet att vänta ytterligare en tid”, säger han.

Blir utfallet i studien positivt bedömer bolaget att ett kapitaltillskott på 15-20 miljoner kronor behövs, vilket ska räcka till årsskiftet 2019/2020. Blir utfallet negativt behövs kapitaltillskott i storleksordningen fem miljoner för att göra kompletterande studier.

“Om studien inte ger det resultat vi önskat, alltså negativt utfall, så måste vi göra andra kompletterande studier och verifieringar. Det är min bedömning att det kommer att krävas ungefär fem miljoner att genomföra dessa, innan vi kan gå vidare med nästa fas.”, säger vd.

Norinvent meddelade under torsdagseftermiddagen att dokumentation från grundaren Jonatan Moses är förlorad. Om resultaten inte finns eller inte vill lämnas till bolaget är oklart.

“Jag vet faktiskt inte. Jag har bett om att få ta del av den tidiga forskningen men har inte fått den”, säger vd.n.

Blir resultaten från den pågående studien positiva så spelar det troligtvis ingen roll att bolaget inte har tillgång till dokumentationen, menar vd:n.

"Vid ett positivt resultat genererar det i sig dokumentation, som är oavhängig från dokumentationen från Jonatans forskning och står på egna ben."

Patenten ligger helt och hållet hos Norinvent och inte av Jonatan Moses. På fredagsmorgonen meddelade bolaget att Europapatentverket EPO planerar att godkänna bolagets patent för leveransteknik Xtrig i Europa, något som är betydelsefullt och en förutsättning för att bolaget ska kunna sälja licenser på sin plattformsteknologi, menar vd.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -