TOBII
AVTAL QUALCOMM FÖRBÄTTRAR CHANS TA STOR MARKNADSANDEL (Direkt)

2018-03-15 11:58

STOCKHOLM (Direkt) Genom avtalet med Qualcomm kan Tobii nu på allvar ge sig in i marknaden för trådlösa VR-headset, en marknad som om några år väntas vara lika stor som dagens sladdanslutna VR-marknad. Avtalet öppnar också upp marknaden för eyetracking inom AR.

Det säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Med det här partnerskapet har vi en mycket bättre chans att ta en stor andel av marknaden. Qualcomm är redan i dag världens största leverantör av processorer till mobiltelefonindustrin. Förutom att leverera till smartphonemarknaden väntas Qualcomm också leverera processorer till en mycket stor andel av den prognostiserade framtida marknaden för fristående VR-och AR-headsets", säger Oscar Werner.

Som ett resultat av samarbetet tar Tobii och Qualcomm fram en komplett referensdesign och ett utvecklingskit för Qualcomm Snapdragon 845 Mobile VR Platform, som inkluderar Tobiis Eyecore eyetracking-algoritmer och hårdvarudesign.

"När Qualcomm går till en VR- eller AR-kund, en tillverkare av headsets, så är det Tobiis eyetracking som är förvalet. Det är en oerhört kraftig kanal eftersom varje gång Qualcomm visar sitt headset för att försöka sälja sin processor så kommer de också visa Tobiis eyetracking eftersom den är förinstallerad", säger Oscar Werner.

Tobiis framtida kommersiella relationer blir dock direkt med headsettillverkarna. Huruvida Tobii betalar någon form ersättning till Qualcomm vill Oscar Werner inte kommentera med mer än att det "inte är materiellt intressant".

Tilläggas ska att tillverkarna av headsets i slutänden kan välja en annan eyetrackingleverantör eller välja bort eyetracking helt.

Avtalet med Qualcomm är inte exklusivt, men enligt Tobiis vetskap är bolaget den enda leverantören.

Tobii delar upp den adresserbara marknaden i fristående headset och sladdanslutna headsets. Enligt en marknadsprognos från IDC väntas en kraftig tillväxt fram till 2021 (se bild).

* Fristående: Ingen USB-koppling behövs till datorn så användaren kan gå runt fritt i ett rum, en marknad som drivs mycket av mobiltelefontillverkarna. Exempelprodukter: Lenovo Mirage Solo, HTC Vive Focus, Oculus Go, Oculus Santa Cruz, Xiomei Mi, Pico Neo, Huawei VR2.

* Sladdanslutna: Användaren är ansluten med en sladd till datorn, en marknad som drivs mycket av pc- och konsoltillverkarna samt specialiserade VR-aktörer. Exempelprodukter: Sony PSVR, Oculus Rift, HTC Vive, HTC Vive Pro, StarVR.

Bild: IDC:s prognos för AR/VR-marknaden 2017-2021

Tobiis bedömning är att merparten av de fristående och sladdanslutna headseten kommer att ha inbyggd eyetracking.

"Vi känner i princip alla headsettillverkare och alla planerar eller har eyetracking på radarn", säger han.

Tobii har tidigare sagt att bolaget håller på att jobba på fem stora partnerskap inom VR varav de första headseten väntas komma ut i slutet av 2018 och sedan under 2019. Enligt Oscar Werner är Qualcomm en av de fem.

En genomgång som sajten Upload gjort visar att en majoritet av de fristående headset som i dag finns på marknaden har processorer från Qualcomm, antingen Snapdragon 845 eller föregångaren Snapdragon 821.

"Vårt mål är självklart att gå på de här spelarna för att öka upp antalet VR-kunder, från de fem samarbeten vi tidigare talat om. Nu kan vi kraftfullt adressera den fristående headsets, vilket vi inte kunna göra förut", säger Oscar Werner och tillägger:

"Qualcomm är lika starka inom AR och det förväntas bli nästa våg. Där finns det en liknande uppsättning aktörer som nu börjar engagera sig med oss".

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii - I dag

{point.key}

Starbreeze B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -