AFFÄRSVÄRLDEN
KÖP RATOS OCH NOVOZYMES (Direkt)

2018-02-14 22:00

STOCKHOLM (Direkt) I veckans utgåva av Affärsvärlden rekommenderas köp av Ratos och Novozymes.

Addnode och Ahlsell får i sin tur rekommendationen vänta.

Ratos får en köprekommendation trots att bolaget vinstvarnade på fredagskvällen den 2 februari och tappade därefter 17,7 procent på måndagen.

Affärsvärlden skriver att man kan anta åtminstone 12 procents avkastning per år på stamaktiernas eget kapital framåt, baserat på ebita-generering, exit-resultat, återinvesteringar samt Ratos numera bantade centrala förvaltningskostnader.

Vidare skriver tidningen att om Ratos går upp mot historikens 15-procentiga avkastning så går värdet mot 55 kronor.

Även danska enzymtillverkaren Novozymes får en köprekommendation i Affärsvärlden trots en avtagande försäljning till jordbrukssektorn, som står för en sjundedel av koncernens omsättning.

Tidningen skriver att bolaget växer av egen kraft och att förvärv är undantag och riskspridningen är stor i och med att bolaget har ett stort antal kunder.

Rörelsemarginalen har under de senaste tio åren ökat varje år, från 20 procent till 27,9 procent.

Vidare skriver tidningen att till de positiva bitarna hör en höjd utdelning med 50 öre till 4,50 kronor samt att den största ägaren har kraft att stödja företagsledningen.

Affärsvärlden råder till att vänta med Mid cap-noterade Addnode som förvärvar och utvecklar entreprenörsdrivna it-bolag inom design, konstruktion och produktdatainformation.

Addnode har genomfört ett 50-tal förvärv där den typiska storleken är bolag med en omsättning mellan 20 och 80 miljoner kronor.

Affärsvärlden menar att lönsamhetsutvecklingen inte övertygar och utdelningen på 2,25 kronor har bibehållits på samma nivå sedan 2011.

Affärsvärlden råder även att vänta med Ahlsell.

Tidningen fäster fokus vid att omsättningen under de senaste tio åren ökat med 2,5 procent i genomsnitt och den justerade rörelsevinsten har ökat med drygt 7 procent per år.

Enligt tidningen är det risk för marginalfall när konjunkturen viker.

Emil Mattsson +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -