FLODÉN
UPPREPAR SER MJUKLANDNING PÅ BOMARKNADEN (Direkt)

2018-01-24 12:14

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken räknar med en mjuklandning på bostadsmarknaden, något som fundamenta talar för, även om det finns risker förknippade med utvecklingen för bostadsbyggandet.

Det sade vice Riksbankschef Martin Flodén vid en tillställning anordnad av kreditvärderingsinstitutet Moody´s på onsdagen.

"Vi tror att det främsta skälet bakom prisnedgången är ökat utbud och ser fortsatt fundamentala faktorer som talar för en mjuk landning. Efterfrågan är fortsatt stor och ekonomin är stark", sade han och tillade att andra sektorer kan ta över från bostadsinvesteringar som tillväxtmotorer.

En nedåtrisk är att byggsektorn kollapsar, vilket Riksbanken inte tror, enligt Martin Flodén.

Martin Flodén noterade att bostadspriserna har sjunkit något, men sade att bostadsinvesteringarna inte var extraordinärt höga förra året. Frågan är om det går att upprätthålla bostadsinvesteringarna - han tror att de kommer att falla tillbaka något, men ändå ligga kvar på relativt höga nivåer.

Han upprepade också Riksbankens bedömning om att hushållen kan klara av högre räntor, även om det kan bli en utmaning för vissa hushåll.

Han konstaterade att borättspriserna har sjunkit tillbaka den senaste tiden, speciella i de stora städerna, men att de i stort sett är tillbaka på nivåerna från förra året.

När det gäller den kommersiella fastighetsmarknaden noterade Martin Flodén att den också har sett snabbt stigande priser, men han tycker att läget skiljer sig åt från hur det sett ut före tidigare kriser som inletts här. Avkastningskurvan för kommersiella fastigheter har också förblivit relativt hög.

Martin Flodén noterade vidare den ökande optimismen, speciellt i euroområdet, sedan i somras, och lyfte fram konfidensindikatorer som ligger på rekordnivåer, medan hårda data ännu inte visat riktigt samma starka bild.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -