ERIK PENSER
BNP VÄNTAS ÖKA 3,0% 2018 (NY) (Direkt)

2018-01-23 10:53

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Under 2018 försvagas byggkonjunkturen, men finanspolitiken kommer att vara klart expansiv. Dessutom kommer en allt starkare investeringskonjunktur i Europa att vara positiv för svensk export.

Det skriver Erik Penser Bank i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Svensk BNP väntas växa 3,0 procent 2018. I den förra prognosen, den 23 augusti, spåddes en BNP-tillväxt på 2,4 procent under 2018.

"Momentum är starkt, både i Sverige och internationellt. Vi gynnas av den starka europeiska investeringskonjunkturen plus att vi har en valbudget med ofinansierade utgifter på 40 miljarder kronor", sade Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, vid en pressträff.

Världsekonomin väntas växa med 3,5 procent i år, med en viss avmattning mot slutet av året. Det skulle vara en liten nedväxling från 3,7 procent 2017, främst beroende på lägre tillväxt i Kina där den ekonomiska politiken inte kommer att vara lika expansiv.

Sven-Arne Svensson ser nedåtrisker från höga statsskulder i många utvecklade länder, där de rekordhöga skulderna i en del länder dessutom åter har börjat öka i en snabbare takt. Detta gäller bland annat i USA, där skattereformen kommer att få underskotten att fortsätta öka under 2018. De höga statsskulderna i många länder lär någon gång i framtiden skapa problem för världsekonomin.

"Förr eller senare kommer detta att leda till en sättning för världsekonomin, men det är omöjligt att säga när. Jag skulle gissa inom fem år", sade Sven-Arne Svensson.

Viktigt för svensk export är att euroområdet överraskat positivt, med mycket starka konjunkturindikatorer. Industrins kapacitetsutnyttjande är dessutom det högsta på 10 år, vilket i kombination med en låg investeringskvot talar för en fortsatt god investeringskonjunktur. Att Storbritannien går ganska bra, trots farhågorna kring brexit, är också bra för svensk export.

"Företagen har aldrig varit så nöjda med exportorderstocken som de är nu. Det talar för att en stark investeringskonjunktur utomlands har en positiv effekt", sade Sven-Arne Svensson.

Bostadspriserna i Sverige, som sjunkit under hösten, väntas fortsätta ned ytterligare något i år innan de stabiliseras.

"Det blir ingen krasch, i alla fall inte 2018. Arbetsmarknaden är för stark för det och hushållen får ganska mycket pengar i valbudgeten. Dessutom är räntorna fortfarande på en väldigt låg nivå", sade Sven-Arne Svensson.

Han påpekade dock att det finns risker för en större nedgång framöver, i ett mindre gynnsamt ekonomiskt läge.

"Bostadspriserna ligger fortsatt på höga nivåer jämfört med omvärlden, även efter den sättning vi har haft. 2019 kommer situationen för hushållen sannolikt inte att vara lika gynnsam som 2018. Riskerna ökar framöver", sade han.

Boprisnedgången väntas få bostadsbyggandet att minska med ungefär 10 procent i år, vilket dock fortsatt skulle vara en historiskt hög nivå.

Arbetslösheten i Sverige väntas sjunka till 6,4 procent i år från 6,7 procent 2017. Bristen på arbetskraft har ökat påtagligt de senaste åren, vilket väntas leda till något högre löneökningar. Timlönerna spås öka med 3,1 procent i år, den högsta ökningen sedan 2009.

Inflationen har stigit de senaste åren och är nu nära Riksbankens mål på 2 procent. Inflationen har framför allt lyfts av stigande energipriser. Sven-Arne Svensson noterade dessutom att prisnedgångarna i KPI-gruppen audiovisuell och fotografisk utrustning samt datorutrustning successivt avtagit, vilket bidrar till ett minskat nedåttryck på inflationen totalt.

Erik-Penser Bank räknar med att inflationen fortsätter att stiga under 2018, bland annat till följd av högre löneökningar, och att KPI-inflationen uppgår till 2,5 procent i december och KPIF-inflationen till 2,2 procent. Årsgenomsnittet för KPI väntas bli 2,1 procent.

Beträffande Riksbanken är Erik Penser Banks prognos att reporäntan börjar höjas under det andra halvåret i år och att den höjs till -0,10 procent i slutet av året.

"Riksbanken har varit något mer hökaktig på sistone", sade Sven-Arne Svensson.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -