BANK
SVERIGEEXPONERING BLIR ALLT MINDRE INTRESSANT - KEPLER (Direkt)

2018-01-23 11:24

STOCKHOLM (Direkt) När bolånevolymtillväxten kyls ned och företagsaktiviteten inte tar fart kan Sverigeexponerade nordiska banker tänkas bli allt mindre intressanta för investerare. I stället kan de lägre värderade och mindre Sverigeexponerade Nordea och Danske tänkas föredras.

Det skriver Kepler Cheuvreux i den analys där Danske Bank och Nordea tas upp med rekommendationen köp medan bevakning av SEB och SHB inleds med minskarekommendationer.

"Stark bolånetillväxt och höga bolånemarginaler har i åratal gynnat Sverigeexponerade banker. Vi bedömer att tidvattnet har vänt och förväntar oss lägre tillväxt och ökad marginalpress på svensk bolånemarknad", skriver Kepler.

De svenska bostadspriserna förväntas stabiliseras under 2018, även om investmentbanken ser en påtaglig risk för fortsatt prisfall.

"Med ett ständigt ökande utbud på marknaden ser vi en betydlig risk för att prisfallet tar en mer ondartad form för den svenska ekonomin och påverkar bankerna. Vi har gjort scenarioanalyser för olika utfall i den svenska ekonomin. Vi finner att Swedbank och SHB är mest känsliga för negativa utfall", skriver Kepler Cheuvreux.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -