TYSKLAND
HÖJER TILLVÄXTPROGNOSER FÖR 2017 OCH 2018- IFW (Direkt)

2017-12-14 11:46

STOCKHOLM (Direkt) Det tyska Kiel-baserade ekonomiska institutet, IfW, höjer sina prognoser för den tyska BNP-tillväxten både för i år och nästa år.

Ekonomerna konstaterar i sin konjunkturprognos på torsdagen att landets ekonomi ångar på för fullt, att kraften i år har accelererat och att ledande indikatorer pekar mot att aktiviteten tilltar under det kommande året.

Institutet skriver samtidigt att kapaciteten ligger långt över det normala och därmed närmar sig ekonomin högkonjunkturen "med stora steg", vilket gör att spänningarna på arbetsmarknaden syns allt mer.

"Uppgången står på en bred grund. Den privata konsumtionen kommer sannolikt att fortsätta att växa kraftigt på grund av hög inkomstökning. Byggkonjunkturen fortsätter mot bakgrund av pågående gynnsamma finansieringsvillkor, även om kapacitetsbegränsningar kommer att leda till allt högre byggpriser", skriver IfW i sin konjunkturrapport.

Samtidigt väntas exporten stimuleras ytterligare av den starka uppgången i världsekonomin, och företagen väntas öka sina investeringar.

BNP väntas nu öka 2,3 procent 2018 och 2,0 procent 2019. Inflationen väntas stiga och nå 2 procent 2019, men ECB väntas inte genomföra en första räntehöjning förrän i slutet på 2019.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -