ZINK
STIGER EFTER GLENCORE-BESKED OM ÖKAD PRODUKTION (Direkt)

2017-12-12 14:10

STOCKHOLM (Direkt) Zinkterminerna steg på London Metal Exchange sedan gruv- och metalltradingjätten Glencore vid sin investerardag avslöjat planer på att öka produktionen.

Glencore meddelade för två år sedan att bolaget avsåg att minska sin zinkproduktion med närmare en tredjedel. Av dagens presentationsmaterial framgår dock att bolaget nu slagit in på en ny väg och under kommande tre år avser att på nytt öka produktionen med nästan 200.000 ton årligen, motsvarande cirka 18 procent.

"Det var inte oväntat att Glencore skulle göra detta i något skede. Sedan de drog ned på verksamheten i slutet av 2015 har marknadspriset stigit över 80 procent. Mot den bakgrunden är det inte försvarbart för bolaget att inte utnyttja sina tillgångar", säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den initiala reaktionen på beskedet var en mindre nedgång, men mycket snart steg priset till nya dagshögstanivåer, upp 2,4 procent till 3.165 dollar per ton.

"Stiger priset så innebär det att marknaden hade räknat med att Glencore skulle öka sin produktion ännu mer", konstaterar Martin Jansson.

Graf: LME zinktermin 3 dagar

Källa: Bloomberg

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -