STABILITETSRÅD
RIMLIGT MED VISS PRISNEDGÅNG PÅ BOMARKNAD (Direkt)

2017-12-12 14:26

STOCKHOLM (Direkt) Bostadspriserna i Sverige har ökat under en längre period, men sedan mitten av året har det skett en viss prisnedgång.

"En sådan utveckling är rimlig efter den långa och stora prisuppgången och den ökning i utbudet som nu sker", bedömer Finansiella stabilitetsrådet, enligt protokollet från mötet den 5 december.

Stabilitetsrådet bedömer att ett ökat byggande kan ha bidragit till prisnedgången. I grunden är det positivt för svensk ekonomi att byggandet ökat, men det är viktigt att det som byggs anpassas till efterfrågan i form av rätt storlek, rätt ställe och rätt pris.

"Mer sårbara bostadsutvecklare kan få problem när priserna faller. Det behöver dock inte vara något större problem för ekonomin som helhet när tillväxten är hög och arbetslösheten låg", skriver Finansiella stabilitetsrådet.

De konstaterar vidare att höga bostadspriser och att fler äger sin bostad till följd av det höga bostadsbyggandet driver upp hushållens skulder, vilka fortsatt utgör den största sårbarheten i svensk ekonomi.

"Allt fler svenska hushåll har höga skulder, vilket gör makroekonomin mer sårbar i en framtida kris då högt skuldsatta hushåll förväntas dra ner sin konsumtion kraftigt. Myndigheterna är överens om att det är bra att förslaget om ett skärpt amorteringskrav kommer på plats", skriver Stabilitetsrådet som samtidigt noterar att blancokrediter till hushållen ökar snabbt, vilket påkallar extra uppmärksamhet framöver.

Riksgälden lyfte fram att det vore bra att diskutera fördelningseffekter av olika åtgärder mot hushållens skuldsättning, som amorteringskrav, ett minskat ränteavdrag och högre bostadsräntor.

Riksbanken konstaterade att de åtgärder som har genomförts hittills på bostadsmarknaden i huvudsak varit riktat mot nyutlåning och efterlyste åtgärder som påverkar hela stocken, till exempel en översyn av ränteavdrag och fastighetsskatter.

Vid mötet diskuterades också risker kopplade till den svenska kommersiella fastighetssektorn som det svenska banksystemet har betydande exponeringar mot.

Vad gäller stabilitetsläget generellt noterar Stabilitetsrådet att utvecklingen på de finansiella marknaderna i dagsläget är förhållandevis stabil och att den globala ekonomin utvecklas starkt.

"Den svenska ekonomin är i ett läge med hög tillväxt, låga räntor och låga riskpremier. Denna utveckling har pressat upp priset på till exempel aktier, obligationer och fastigheter. I ett sådant läge ökar sannolikheten för stora prisfall i dessa tillgångar. Det kan i sin tur leda till turbulens på finansiella marknader och fördyra och i värsta fall försvåra svenska bankers finansiering", skriver Finansiella stabilitetsrådet.

I Finansiella stabilitetsrådet ingår finansmarknadsminister Per Bolund (ordförande), generaldirektören för Finansinspektionen, Erik Thedéen, riksbankschef Stefan Ingves och riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -