FORTNOX
STORÄGARE OLOF HALLRUP DÖMD GROVT INSIDERBROTT (NY) (Direkt)

2017-12-12 12:02

(Tillägg: från stycke nio)

STOCKHOLM (Direkt) Affärssystemsföretaget Fortnox storägare och styrelseledamot Olof Hallrup har av Stockholms tingsrätt dömts för grovt insiderbrott.

Det framgår av en dom som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst 200 timmar för Olof Hallrup.

Totalt sett var fyra personer åtalade. Enligt tingsrätten har Olof Hallrup vidarebefordrat en uppgift om att ett uppköp av Fortnox skulle offentliggöras måndagen den 14 mars 2016.

"I målet har åklagaren visat att informationen om uppköpet föranlett två personer att fredagen den 11 mars köpa aktier för drygt en miljon kr respektive drygt 277.000 kr. I och med offentliggörandet steg kursen, varefter aktierna såldes kort tid därefter med en vinst om 283.525 kr respektive 71.691 kr", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Olof Hallrup och en av köparna döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom och samhällstjänst medan den andre köparen döms för insiderbrott till villkorlig dom och dagsböter.

"Beträffande en tredje köpare anser tingsrätten det inte visat att han fått del av insiderinformationen varför åtalet mot honom ogillas", skriver tingsrätten.

Olof Hallrup äger nästan 21 procent av aktierna i Fortnox vars aktie är noterad på NGM Nordic MTF. Den 30 oktober bad styrelsen Olof Hallrup att lämna sin plats i styrelsen.

En av de dömda aktieköparna driver sedan länge en bensinmack i Fortnox hemstad Växjö. Den frikända är son till mackägaren samt jobbar även på bensinmacken. Den andra dömda köparen är en nära bekant till bensinmackägaren och de två personerna driver dessutom ett bolag tillsammans. Samtliga dessa tre personers aktieköp skedde veckan före Vismas fientliga bud på Fortnox.

Olof Hallrup är en stamkund på bensinmacken och brukade vid sina besök säga till mackägaren att "det gick bra för bolaget och att det bara var att köpa aktier i det".

Mackägaren kan inte minnas att "Olof Hallrup sagt något om ett fientligt bud" och han hade inte heller "från någon annan fått information om att Visma skulle lägga ett bud".

"Men det hade en längre tid florerat rykten om uppköp av Fortnox, vilket varit allmänt känt eftersom Fortnox är Växjös enda noterade bolag", framgår i tingsrättsdomen.

Den andra dömda köparen, mackägarens bekante, diskuterade Fortnox med mackägaren under inledningen av mars. Mackägaren "hade då, liksom tidigare, berättat att det var massa 'surr' på bensinstationen om att någonting var på gång", står det vidare i domen.

När den bekante frågat varifrån mackägaren hört dessa rykten nämndes bland annat Olof Hallrups namn. Att mackägaren "hört rykten på bensinstationen" ansåg den bekante inte utgjorde någon form av "säkerställd information".

"Han har därför aldrig haft en tanke på att det kan ha rört sig om någon insiderinformation", heter det vidare.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Fortnox - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -