ELEKTA
NEDSKRIVNING ORDERSTOCK DRYGT 100 MLN KR PGA NKS - VD (Direkt)

2017-12-12 14:52

STOCKHOLM (Direkt) Elekta kommer att ta en nedskrivning på drygt 100 miljoner kronor i orderboken under det innevarande brutna tredje kvartalet på grund av att avtalet med Stockholms län landsting minskats till 160 miljoner kronor från ursprungliga 350 miljoner kronor.

Det förtydligar Elektas vd Richard Hausmann i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt efter att parterna nått en slags förlikning i ärendet.

"Vi kommer minska orderstocken med drygt 100 miljoner kronor i det tredje kvartalet kronor, då vi bokförde 198 miljoner kronor förra året och sen tar vi bort delar av de 160 miljoner kronor som inte bokas i innevarande kvartal", förklarar Elekta-chefen.

Det Elekta förlorar från den ursprungliga ordern är alltså åtta linjäracceleratorer till Nya Karolinska, NKS, som nu sannolikt kommer att gå till amerikanska Varian.

"Det är inte osannolikt det blir Varian då de haft Varian tidigare och det är ju allt det här det har handlat om skillnaderna mellan oss och Varian".

Parterna har haft olika tolkningar i den segdragna konflikten, enligt Elektas vd.

"Det beror på att Karolinska har varit vana vid att jobba med Varians system, och vi har en annan arbetsfilosofi än Varian. Man kan inte tvinga folk att ändra sig, ibland får man gå vidare".

Att Elekta och landstinget till slut kommer att skriva ett bindande avtal håller Richard Hausmann för troligt.

"Jag är ganska övertygad om att det här kommer att bli av. Vi har kommit långt i diskussionerna och lagt mycket energi på det här. Det är det vi trycker på med emfas i och med detta pressmeddelande".

Han fortsätter:

"Men detta är ingen stor sak utanför Stockholm och Sverige. Det finns så många fler sjukhus i världen och när vi reser runt är det inget som vi hör våra kunder fråga oss om. Det är bara en grej här i Sverige och särskilt Stockholm", kommenterar vd:n risken för badwill och andra framtida upphandlingar för Elektas vidkommande.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -