MTG
ALDRIG SETT BÄTTRE MÖJLIGHETER I BOLAGETS HISTORIA - VD (Direkt)

2017-11-29 14:51

STOCKHOLM (Direkt) MTG har som "ambition" att visa tillväxt på översta raden såväl som i rörelseresultatet under 2018 och samtidigt göra de nödvändiga investeringarna.

Det säger MTG:s Jørgen Madsen Lindemann till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bolagets kapitalmarknadsdag på onsdagen.

Bolagsledningens ambition går i samklang med analytikernas förväntningar. MTG intäkter väntas stiga med 10 procent under 2018 och rörelseresultat gå från cirka 1,3 till 1,7 miljarder kronor.

"Det är konsensus i ledningsgruppen just nu: vi har aldrig sett bättre möjligheter i MTG:s historia än nu", sade Jørgen Madsen Lindemann också under kapitalmarknadsdagen och pekade bland på den ökande bredbandspenetrationen bland konsumenterna och på de varumärken MTG besitter.

Inför kapitalmarknadsdagen meddelade MTG att bolaget ska sätta upp vad bolaget kallar en investeringsfond som ska investera cirka 250 miljoner kronor under de tre kommande åren i online-spel, e-sport och VR- respektive AR-spel.

"Vi vill tassa in i flera kanaler inom gaming. Då ser man vad som är intressant långsiktigt och då kan vi lära oss mer om de olika grenarna och varianterna inom gaming", motiverar Jørgen Madsen Lindemann investeringsplanen.

MTG ska investera i fem till tio bolag per år. När treårsperioden är slut kan MTG således ha ägarintressen i 15-30 nya enheter.

Illustrerar inte det antalet bolag inslaget av lotteri när man investerar i spelutvecklare?

"Det finns olika sätt att hantera detta på och vi har redan gjort detta redan i vår produktionsverksamhet inom tv. Antingen köper du ett bolag som Innogames (förvärvat av MTG 2016) som har en rad olika spel, som har mycket i pipeline och som visat under flera år att deras spel kan bidra till resultatet. Eller så tittar på små bolagen som kanske bara har ett spel och om vi gillar det spelets synopsis tar vi kanske in det i vårt ekosystem", svarar MTG-chefen som betonar att bolaget inte vill riskera investera mycket pengar i "one hit wonders" på gamingmarknaden.

De potentiella investeringsobjekten är unga bolag och Jørgen Madsen Lindemann medger att det kommer att dröja innan någon av dem eventuellt bidrar signifikant till koncernens resultaträkning.

Av de 15-30 bolagen, hur många tror du blir framgångsrika?

"Såklart har vi gjort kalkyler på det, men jag kommer inte ge dig någon information om det", svarar MTG:s vd.

Den nya "investeringsfonden" rubbar inte MTG-ledningens mål (eller "ambition" som Jørgen Madsen Lindemann väljer att kalla det) om att MTGx, affärsområdet där satsningar inom gaming och e-sport sorteras in, ska visa vinst för det fjärde kvartalet samt för helåret 2018.

"Men det avser de operativa verksamheterna sammantaget, exklusive kostnader för huvudkontoret", förtydligar MTG-chefen.

MTGx växer klart snabbare än bolagets traditionella tv-verksamheter och aktiemarknadens fokus riktas i allt högre utsträckning mot den förstnämnda delen.

Ska dessa två verksamheter, som på många sätt är olika varandra, verkligen ligga i samma bolag?

"Ett fantastiskt bolag! Vi kan sälja annonser, och vi har sålt ett par sponsorskap i vår historia, och vi kan arrangera stora evenemang - det är den uppsättning kompetens vi har. Nu hjälper vi de unga bolagen med detta", svarar Jörgen Madsen Lindemann.

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -