RB
PRISFALL KAN GE PROBLEM FÖR MINDRE FASTIGHETSUTVECKLARE (Direkt)

2017-11-22 14:27

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken noterar att antalet fastighetsutvecklare har ökat betydligt de senaste åren, framför allt i Stockholm. Flera av bolagen har varit mycket lönsamma, men i ett läge där bostadspriserna faller går det inte att utesluta att vissa av dem får svårt att upprätthålla sin verksamhet.

Det skriver Riksbanken i den finansiella stabilitetsrapport som publicerades på onsdagen.

Riksbanken noterar att det finns en risk att det ökande byggandet inte matchar det som efterfrågas, till exempel att det byggs för exklusiva bostäder, på fel ställen eller inte i de storlekar som efterfrågas. Riksbankens bedömning är dock att det som byggs förefaller vara i linje med det behov som finns, det vill säga mindre lägenheter i storstadsområden.

Men det finns också en risk att priset på det som byggs är för högt. Det skulle medföra att vissa bolag får svårt att sälja sina bostäder om de inte anpassar priset till det svagare marknadsläget. I ett sådant läge är det inte heller troligt att alla de projekt som befinner sig i planeringsfas kommer ut på marknaden.

"Sammantaget kan det innebära problem framför allt för vissa fastighetsutvecklares lönsamhet och deras möjlighet att förnya sin finansiering. I ett läge där priserna på bostäder faller går det inte att utesluta att vissa fastighetsutvecklare får svårt att upprätthålla sin verksamhet", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar dock att bolagen är "relativt små", så det behöver inte få några stora effekter på svensk ekonomi i stort. Och eftersom de svenska storbankerna har relativt små exponeringar mot dessa bolag innebär en sådan utveckling sannolikt inte heller några stora direkta risker för storbankerna.

Riksbanken påpekar också att det är viktigt att se de senaste månadernas utveckling på bostadsmarknaden i ljuset av de höga priser och strukturella utmaningar med en obalans mellan utbud och efterfrågan som har präglat marknaden under en längre tid.

"För de flesta bygg- och fastighetsbolag har det gått bra en lång tid och vissa problem i mindre bolag behöver inte innebära spridningsrisker till den övriga ekonomin."

Riksbanken skriver dock vidare att det också kan uppstå en situation där bostadsbyggandet i stort visar sig ha ökat för mycket i förhållande till den efterfrågan som finns på marknaden. Det kan ske om utbudet baseras på för optimistiska förhoppningar om inkomster och priser, eller om hushållens efterfrågan oväntat försvagas kraftigt.

"Om en större obalans uppstår kan det resultera i snabba och stora korrigeringar av de högt uppdrivna bostadspriserna vilket innebär risker för finansiell och makroekonomisk stabilitet", skriver Riksbanken.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -