NEW YORK
TERMINER PÅ LÄTT PLUS I VÄNTAN PÅ LÅNGHELGEN (Direkt)

2017-11-22 15:13

STOCKHOLM (Direkt) Terminerna för USA-börserna indikerade en inledning på lätt plus inför onsdagens öppning. Handeln väntas vara ganska lugn inför det kommande Thanksgiving-firandet.

Blickarna riktas mot på protokollet i kväll från Feds senaste räntemöte, även om det var ett odramatiskt möte den 1 november utan nya prognoser. Fed lämnade som väntat räntan oförändrad men gav inte heller några signaler om att den inte skulle vara redo att höja i december.

Eftersom USA firar Thanksgiving på torsdagen, med helgstängda börser, kom statistik som normalt dyker upp på torsdagar redan på onsdagen.

Siffrorna över nyanmälda arbetslösa var ungefär som väntat. Kärnorder för varaktiga varor, kapitalvaror exklusive försvar och flygindustri, hamnade under förväntan men det kompenserades i viss mån av att statistiken för månaden före reviderades upp.

USA-dollarn försvagades en aning efter statistiksläppet mot både euro och yen och börsterminerna backade lite.

Vid 15-tiden hade terminerna för alla de tre stora aktieindexen, Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq 100 ökat 0,1 procent jämfört med tisdagens stängning.

I tisdagens aktiehandel fortsatte USA-börserna uppåt till nya rekordnivåer, med stöd av stigande börser i Europa och Asien. Särskilt starkt gick ännu en gång flera av de tunga teknikaktierna.

I Asien var det mestadels stigande börsindex, om än i måttlig grad. Europabörserna ligger överlag på plusnoteringar, undantag tyska DAX.

På råvarumarknaden har oljepriset gått upp efter att USA:s råoljelager minskade oväntat mycket under förra veckan enligt tisdagskvällens statistik. I kväll kommer de mer officiella lagersiffrorna och då från amerikanska energidepartementet.

Rockwell Automations styrelse har enhälligt beslutat att avvisa Emersons bud. Emersons bud, som höjdes från 215 till 225 dollar per aktie den 16 november, undervärderar Rockwell och dess potential för fortsatt tillväxt och värdeskapande, enligt Rockwells styrelse. Rockwell var ned dryga procenten i den amerikanska förhandeln och Emerson upp ungefär lika mycket.

Deere bjöd på en bättre vinst än väntat i sin rapport för det fjärde kvartalet på onsdagen och belönades med en kursuppgång på nästan 5 procent inför öppningen.

Hewlett Packard Enterprises föll i stället rejält i förhandeln efter besked om att vd lämnar. HP, som är den andra delen av det bolag som delades upp för några år sedan, sjönk också och då efter kvartalsrapport. HP-aktien var ned 7 procent.

På onsdagens fortsatta USA-agenda finns definitivt Michiganindex klockan 16.00 och veckosiffrorna över amerikanska oljelager från energidepartementet kommer klockan 16.30. Fed-protokollet publiceras klockan 20.00.

På torsdag är det helgstängt i USA och på fredag är det halvdag på USA-börserna med stängning klockan 19.00 svensk tid.

Noteringar strax före klockan 15:00

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)
Terminen för DJIA        +0,13%
Terminen för S&P 500     +0,05% 
Terminen för Nasdaq 100  +0,07%

2-åriga USA-räntan -0,0117 till 1,7598%

10-åriga USA-räntan +0,0054 till 2,3631%

Olja, US WTI             +1,67%     till 57:78 dollar/fat
Olja, Brent              +0,93%     till 63:15 dollar/fat
EUR/USD                  +0,0012    till 1:1750

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Deere & Co. - I dag

{point.key}

Emerson Electric - I dag

{point.key}

Rockwell Automation - I dag

{point.key}

Strax - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -