JM
MER MARK TILL SALU, TROR PÅ ÄNNU MER 2018 - VD (Direkt)

2017-11-08 11:34

STOCKHOLM (Direkt) Under den senaste månaden har bostadsutvecklaren JM märkt av att mer byggbar mark för bostäder varit till salu. Under 2018 kan samtidigt ännu mer byggrätter tänkas komma ut på marknaden.

Det sade JM:s vd Johan Skoglund till Di TV på onsdagen.

"Vi har inte förvärvat något än", fortsatte han med tillägg att JM med sin starka balansräkning har möjligheter att göra "bra förvärv" under nästa år.

Bostadsutvecklingsaktörer med svagare balansräkningar tror han kan komma "få det svårt att tillträda mark".

Han upprepade budskapet från niomånadersrapporten om att det varit en "bra tillströmning av kunder" sedan slutet av september men påpekade att det "helt klart" är mer avvaktande.

Hans bedömning är att bostadspriserna kommer att hålla sig stabila förutom på vissa delmarknader med stort utbud av nyproducerat där en nedgång om runt 5 procent kan komma.

Johan Skoglunds bedömning är att marknaden är avvaktande i väntan på besked om långsiktiga spelregler när Finansinspektionen talar om ytterligare amorteringskrav.

Skulle Finansinspektionen skärpa sitt amorteringskrav kommer det vara ytterligare kunder som inte har "möjlighet att köpa en bostad", fortsatte han. Enligt Finansinspektionens bedömning handlar det om 15 procent av kunderna som berörs.

"Försvinner 15 procent av kunderna skulle det ta ännu längre tid att boka och sälja", fortsatte han i Di TV med tillägg att han inte tror Finansinspektionen går vidare med ytterligare krav efter de tidigare låneregleringarna som införts.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


JM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -