SWEDBANK
KOSTNADS-PRG KVAR 3 KV TROTS PAYEX-KÖP? - ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-24 05:32

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks tredje kvartal kan väntas ha varit relativt stabilt. Bland delar som kan komma att hamna i visst intresse i rapporten är en eventuell ny kostnadsguidning i spåren av Payex-köpet. På sedvanligt vis är utvecklingen inom utlåningsaffären något som synas noga.

Det framgår i analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför tisdagsmorgonens rapport.

Enligt SME Direkts analytikerenkät väntas Swedbank redovisa ett rörelseresultat om 5.870 miljoner kronor för det tredje kvartalet samt totala intäkter om 10.225 miljoner kronor. Räntenettot förväntas ha uppgått till 6.142 miljoner kronor efter det andra kvartalets 6.090 miljoner kronor.

En dag extra i det tredje kvartalet, mot det andra kvartalet, förväntas ha gett visst bidrag till räntenettot sekventiellt, påpekar Goldman Sachs i en analys.

Rörande den svenska bolånemarknaden framhåller Credit Suisse att "konkurrensen har blivit en fråga" när SBAB, Danske Bank och Länsförsäkringar jobbar för att ta marknadsandelar.

"Det förhindrar omprisning", skriver Credit Suisse som bedömer att det riskerar att föranleda bolånemarginalpress.

Credit Suisse framhåller samtidigt att Swedbanks bolånetillväxt stött räntenettot under föregående två år men att den tillväxten stadigt har avtagit.

"Vi ser inte en lägre tillväxt som det mest negativa utan marginalerna är viktigare i och med inverkan på resultaträkningen", skriver Credit Suisse.

Swedbank är den andra nordiska storbanken som rapporterar efter SHB. Handelsbanken talade om en "stabil marginalutveckling generellt" över samtliga bankens marknader och sektorer. Räntenettot kom in över marknadsförväntan, hjälpt av lägre finansieringskostnad när gamla obligationslån löpt ut.

För framtiden är det flera analyshus som på senare tid oroat sig över svagheten på svensk bostadsmarknad och den negativa inverkan det riskerar att ha på dels den allmänna bolånevolymen, dels nuvarande höga marginaler på bolån.

Den låga volatiliteten på finansmarknaden väntas visa sig i Swedbanks tradingnetto för det tredje kvartalet: detta väntas ha uppgått till 439 miljoner kronor (669).

Swedbank har angivit ett kostnadstak om 15,8 miljarder för 2017, men från analytikerhåll framhålls att en justering kan komma att ske till följd av Payex-köpet. SME-konsensusprognosen för kostnader ligger på 16 miljarder för innevarande helår.

"Då Payex konsoliderades under det tredje kvartalet kan vissa kostnader till följd av förvärvet förväntas men vi räknar med att banken möter kostnadsmålet för 2017 undantaget konsolideringen", skriver KBW i en analys.

Swedbank har meddelat att Payex-förvärvet har en negativ påverkan på koncernens kärnprimärkapitalkvot om cirka 40 baspunkter. Enligt SME Direkt förväntas Swedbanks kärnprimärkapitalrelation ha uppgått till 24,4 procent vid utgången av det tredje kvartalet. Relationen var 24,6 procent vid halvårsskiftet och då angavs ett FI-krav om 22,0 procent.

Swedbanks rapport för det tredje kvartalet väntas klockan 7 på tisdagen den 24 oktober. En telefonkonferens står på agendan med start klockan 8.30 samma morgon.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -