RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTORNA UPP PÅ HÖGRE USA-RÄNTOR (Direkt)

2017-10-20 16:31

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna steg på fredagen, ledda högre av amerikanska räntor som lyfts av förhoppningar om sänkta skatter. Detta stärkte även dollarn brett.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 6 punkter till 0,45 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 4 punkter högre på 0,87 procent.

Spanska räntor steg klart mindre än övriga Europa då krisen i Katalonien i helgen närmar sig ett avgörande skede.

Regeringen i Madrid ska samlas till ett extraordinärt möte i morgon, lördag, då premiärminister Mariano Rajoy återvänder från EU-toppmötet i Bryssel. Premiärministern har bett sina rådgivare förbereda för att utlösa artikel 155 i landets konstitution, att upphäva regionens autonomi.

Efter EU-toppmötet i Bryssel sade Rajoy att regeringen på lördagen kommer att presentera åtgärder för att ta direktkontroll över Katalonien och att dessa har stöd från oppositionspartierna PSOE och Ciudadanos.

De katalanska separatisterna uppmanade samtidigt sina supportrar att ta ut pengar från banker som CaixaBank och Banco Sabadell medan de diskuterar hur de kanske kan utropa en ensidig självständighetsförklaring.

EU-toppmötet beslöt på fredagen att "tillräckliga framsteg" inte har gjorts i brexitförhandlingarna för att fas två ska starta.

I stället beslöt toppmötet med ledarna från de 27 kvarvarande EU-länderna att börja förbereda fas två internt, vilket enligt EU-källor kunde ses som en uppmuntran till Storbritannien.

I ett tal på torsdagskvällen vid EU-toppmötet öppnade den brittiska premiärminister Theresa May för att komma med nya bud vad gäller den brittiska brexitnotan. Många medier fokuserade samtidigt på den tyska förbundskanslern Angela Merkels mer positiva ton till att ro förhandlingarna i land.

Hon sade att det inte finns några som helst indikationer om att brexitförhandlingarna inte ska lyckas och hon vill verkligen ha en överenskommelse i stället för ett avtalslöst tillstånd. Hon uppmanade också "båda sidor" att röra sig i förhandlingarna, ett visst skifte i retoriken från EU-håll enligt Bloomberg News.

På presskonferensen efter EU-toppmötet sade Merkel att "väldigt mycket" återstår i brexit-förhandlingarna, men att hon hoppas på framsteg till december.

Pundet återhämtade mycket av en tidigare försvagning mot euron i fredagens handel; efter att ha stigit till 0:9024 som högst mot pundet på fredagsmorgonen sjönk euron tillbaka till 0:8939 vid svensk stängning

På fredagsförmiddagen publicerades en uppdatering av Norges Banks regionala undersökning av tillväxtutsikterna. Av den framgick att den information som samlats in i oktober indikerar att utvecklingen i den övergripande aktiviteten i stort sett varit i linje med företagens förväntningar i augusti.

USA-räntorna fortsatte uppåt på fredag, med tioårsräntan 8 punkter upp till 2,38 procent, från torsdagens svenska stängning.

Bostadsstatistik på fredagen visade att försäljningen av befintliga bostäder oväntat steg 0,7 procent i september, väntat -0,9 procent under månaden.

Senaten i USA godkände på torsdagen en budgetresolution för 2018 som kan bana väg för skattereformer. Resolutionen, som nu åter ska godkännas av representanthuset, gör det lättare att framöver komma till skott utan stöd av demokrater, även om många hinder är kvar på vägen.

Bloomberg News rapporterade vidare att Trumps närmaste rådgivare styr honom mot att välja antingen John Taylor eller Jerome Powell som ny chef för Federal Reserve. John Taylor är ekonom vid Stanford medan Jerome Powell är Fed-guvernör. Utsikterna för att Taylor blir chef har tidigare stöttat dollarn.

Politico skrev å sin sida att Jerome Powell ligger bra till i processen då han är finansministerns favorit. Besked väntas hursomhelst dröja till åtminstone nästa vecka.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:1784 mot euron, från 1:1844 på torsdagseftermiddagen, och till 113:46 mot yenen (112:44).

Det japanska parlamentsvalet på söndagen väntas inte ge några överraskningar för marknaden. Premiärminister Shinzo Abe och hans LDP leder i opinionsmätningar och har en "supermajoritet" på två tredjedelar i underhuset inom räckhåll.

Kronan stärktes ett halvt öre till 9:63 mot euron och tappade 3 öre till 8:17 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -